torstai 13. joulukuuta 2012

Joulusiivoilua

Nyt, kun Ukko on sairaslomalla on sopivasti aikaa joulusiivoukselle. Tarkoitus olisi siis siivota karsinan kaikki seinät, kalterit ja ikkuna ennen joulua. Tietenkin myös ruoka- ja juoma-astiat, mutta ne siivotan joka tapauksessa joka sunnuntai. Suunnittelimme tätä joulusiivousta jo ennen Ukon sairaslomaa, mutta nyt siihen on ainakin aikaa. Yritän ottaa teille kuvan karsinasta ennen, kuin se on siivottu, jolloin voin lopulta julkaista blogissani ennen-jälkeen kuvia. Valitettavasti yksi seinä vain on jo puhdistettu. Saimme vaihtaa lähemmän kymmenen kertaa veden ennne, kuin seinä "kiilsi" puhtautta. ;)

Ukko siirrettiin toissapäivänä tallin edessä olevaan tarhaan, koska siinä asustanut hevonen alkoi tuhoamaan aitaustaan. Onneksi ratkaisu on vain väliaikainen (tallinpitäjä vielä miettii lopulliset tarhailujärjestelyt), sillä tämä suorakulmion muotoinen, puuton ja korkea aitainen tarha on jotenkin ankea ja kylmä. En tiedä ymmärrättekö, mitä tarkoitan. :D Ärsytti kauheasti, kun aitausta oli tuskin siivottu lumen tulon jälkeen (2-3 viikkoon), joten meni peräti tunti siivota se sonnista. Me olemme pitäneet Ukon tarhan puhtaana siivoamalla sitä päivittäin. Nykyisellä tallilla on kuitenkin sen verran pienemmät aitaukset kuin aiemmin, että näen puhtauden entistäkin tärkeämpänä. Ei ole kiva, jos hevonen joutuu seisomaan jätöksissään.

Tehdäänkö teillä  joulusiivousta? Miten huolehdit hevosesi ja sen ympäristön puhtaudesta?


3 kommenttia:

 1. Meillä siivotaan tarha myös joka kerta kun käyn tallilla, työlästä ja aikaa vievää mutta hevoselle parempi kun tarhat pysyy puhtaina, etenkin juuri kavioille. Talvella ehkä vielä kaikki peittyisi lumeen, mutta sitten kevät, kesä syksy ois aika ankeita tarhakausia.

  Juomakuppi,suolakiviteline ja ruokakuppi pestään kanssa säännöllisesti. Tykkään ainakin yrittää pitää harjapakin siistinä jos vain mitenkään ehdin, harjoja pesen melko usein, mitä likaisempi hevosen "ajanjakso", sitä useammin. Meillä on tallissa joka kesä kesäsiivous jossa pestään karsinan seinät joten nyt en ole karsinan seiniin koskenut. Ennen oli sekin tapana että aina vähintään kerran pari vuoteen pesin hoitohepan karsinan seinät, etuoven useamminkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja oot ollut tosi ahkerana joulusiivouksen kanssa, kyllä Ukon kelpaa :). Monikaan ei viitsi siihen sontarumbaan lähteä tarhojen suhteen.

   Poista
  2. On sielläkin nähtävästi ahkeria siivoojia. :)

   Jos tarhassa on paljon hevosia, sen siivoaminen on aika työlästä, kun sitä lantaa on paljon ja se polkeutuu hevosten jalkoihin eteenkin, jos tarha on pieni. Nykyisellä tallilla hevoset ovat kesäisin laitumella laumassa (talvisin yksin tai tarhakaverin kanssa) ja sitä tuskin alan siivoilemaan. Laidunkauden päätyttyä pidetään sitten talliporukalla talkoot, jolloin laitumet siivotaan.

   Poista

Kommentoithan asiallisesti, kiitos! :)