lauantai 8. syyskuuta 2012

Rungoton satula

Viime postauksen aiheesta ajattelin nyt jatkaa hitusen. Tilannehan on nyt se, että haluan siirtyä kuolaimettomuteen (pyydän vanhemmilta syntymäpäivälahjaksi kuolaimettomat suitset :D). Seuraava asia olisi varmaankin kengättömyys. Satulasta en kuitenkaan haluaisi luopua, koska Ukon selässä istuminen ilman satulaa on suorastaan kauheaa. Tuskin Ukollekaan olisi kovin mieluisaa kannatella pomppivaa ratsastajaa selässään.

Voiko satula olla ylipäätään miellyttävä hevoselle? Kumpi on parempi vaihtoehto; rungollinen vai rungoton ja miksi? Onko kenelläkään kokemusta rungottomista satuloista tai ihan oikeaa tietoa? Olen saanut niistä vähän ristiriitaisen kuvan. Jossain luki, että "rungoton satula antaa hevoselle parhaan mukavuuden ratsastaessa jakaen painon huolellisesti mahdollisimman laajalle alueelle jättäen kuitenkin selkärangalle tilaa toimia normaalisti". Sitten taas olen lukenut jostain, että, "vaikka rungottomat satulat ovat kehittyneet paljon ne eivät jaa painoa yhtä hyvin kuin rungolliset satulat".


Joka tapauksessa ei ole todellakaan vielä tarkoitus ostaa rungotonta satulaa. Ostimme heinäkuussa uuden rungollisen satulan, joten, jos rungoton satula hankitaan, se hankitaan vasta, kun on muutenkin satulan vaihto edessä.

Ukolla oli eilen kengitys. Vaikka tykytystä ei ole enää tuntunut, huomasi kyllä, että Ukko on vielä kipeä. Se vaihteli painoa jalalta toiselle ja oli kengittäessä muutenkin levoton ja normaalia "haastavampi". Varmasti myös kutisevilla polttiaisten puremilla oli osuutta asiaan.

Kengityksen aikana oli kerrankin aikaa tehdä muitakin hommia. Puhdistin karsinat, kylläkin vain puolet, koska kottikärryni varastettiin keskenkaiken. ;)  Satu huolsi Ukon suitset ja lopuksi me vielä puhdistimme Ukon hoitovälineet. Oli aivan ihanaa puuhaastella tallilla kiireettömästi.♥ Meillä on aina niin kiire, että ehdimme juuri ja juuri hoitaa ja liikuttaa Ukon. Aikaa ei jää muulle, koska haluamme hoitaa Ukon huolellisesti.

Odotan kauhun sekaisin tuntein, kun alamme käyttämään etusissa pinteleitä eläinlääkärin suosituksen mukaisesti. Ukolla on kuulemma kokkapolvet, joten pintelit tukisivat polvia eivätkä ne rasittuisi niin paljon. Pinteleiden kerimiseen ja neopreenihuovan ja jalkojen pesemiseen (jos hikoilevat pinteleiden alla) menee oma aikansa. Eihän tässä muuten mitää ongelmaa olisi, mutta venyttelemme Ukon aina ratsastuksen jälkeen ja siihen menee aikaa. Eläinlääkäri myös sanoi, että jalkavammojen ehkäisemiseksi jalkoja olisi hyvä kylmäillä. Tässä vaiheessa meidän oli valittava venyttelyn ja kylmäämisen välillä. Valitsemme venyttelyn, koska se on saanut Ukossa aikaan sen verran positiivisia muutoksia. Ajatelkaa, Ukko rapsutti eilen itse hampaillaan omaa häntäänsä! :D Kylmäilyä tulemme varmaan tekemään vain estetuntien yhdeydessä.5 kommenttia:

 1. Minulla oli ongelmia tuon kommentin lähettämisessä, blogger tai netti häröilee niin pitää vielä testata, oliko täällä se asetus, että viesti tulee näkyviin vasta hyväksynnän jälkeen.

  VastaaPoista
 2. Kääk, eli ei se kommenttini aiemmin tullut, onneksi kopsasin sen wordiin, tuliskohan nyt?


  Onpa kiva, että ollaan kiinnostuneita samoista asioista:). Sinulla on ollut tosi hyviä aiheita blogissasi.

  Olet tehnyt ihan oikean havainnon huomatessasi, että rungollisista ja rungottomista on paljon ristiriitaista tietoa. Usein molemmat koulukunnat moittivat toisiaan samasta asiasta; eli painon huonosta jakautumisesta. Ja toisaalta tuntuu, etteivät vastapuolet edes tunne kunnolla toistensa tuotteita. Täytyy itse kerätä monipuolisesti tietoa molemmista, jotta voi sitten tehdä oman hevosen ja itsen tarpeiden kannalta sopivan ratkaisun. esim toisinhevostelijat.net foorumilta löytyy paljon hyvää tietoa sekä rungottomista että rungollisista.

  Oli sitten satula rungoton tai rungollinen niin satulan pitää olla laadukas. Esim rungottomien vastustajat eivät välttämättä tietämättömiä siitä, että rungottomia on muunkinlaisia kuin ns lätyskämallisia jotka vastaavat suunnilleen huopaa satulavyöllä –tällaisissa satuloissa voi olla varma, että paino ei jakaudu kovin hyvin vaan jalustimien ja istuinluiden kohtiin tulee kuormitusta, tämä on se ongelma jonka takia pelkästään ilman satulaa ratsastusta ei suositella (paino ei jakaudu), vaan hyvä satula on työskentelyn edellytys, jotta paino jakautuu.

  Rungottomista ehkä yksi eniten kehutuista on barefootin satulat. Ja se taitaa olla (en ole 100% varma) yksi niistä harvoista, jotka jättää selkärankatilan. (selkärankatilastakin ollaan montaa mieltä, itse olen toistaiseksi päättänyt, että haluan sellaisen) Meillä on BF london, jos haluat käydä blogistani vilkaisemassa kuvia. Sen sovitus on vielä kesken, jahka saan sen sopivasti topattua, niin näen, onko se liian pitkä meille. Muuten tuntuisi aivan huippusatulalta.

  Toiset satulat mitkä kiinnostaa itseäni ja on paljon kehuttuja, on joustorunkoiset http://www.vanhala.net/ trekker ja flexible- mallit. Niissä on kaiketi nahkainen runko joka joustaa jo paljon paremmin kuin perus runkosatulan puinen tai metallirunko –näin maalaisjärjellä ajateltuna. Jotkut sitten noistakin sanovat, että ei ole paljon parempi kuin tavallinen rungollinen, jos rungottoman haluaa. Tiedä sitten näistä :D.

  Minun päähän ei vaan mahdu, miten runkosatula voi ikinä olla sopiva missään muussa kuin yhdessä asennossa ja niin että hevonen seisoo paikallaan. Heti kun asento vaihtuu ja hevonen liikkuu niin selkäkin liikkuu ja satulan pitäisi myödätä siinä mukana. Sitten taas toisaalta miltei kai kaikki huippuhevoset tekevät huippusuorituksia runkosatula selässään…

  Hyvä että sinulla on nyt kuitenkin käytössä satula jota voi käyttää sen aikaa kun harkitset tätä rungotonta vaihtoehtoa. Ei tarvitse olla satulattomana olla sitä aikaa. On hyvää aikaa kerätä tietoa ja harkita mitä rungotonta lähtisi kokeilemaan.

  Sopivan satulan löytäminen voi olla vaikeaa mutta satulaunelmat on ihania! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi, jossa oli paljon asiaa. Pitää tosiaan jatkaan tiedon etsimistä ja katsoa sitten, kun on satulan vaihto edessä, että, millaista satulaa lähdetään hankkimaan. :)

   Poista
 3. Itse en ikinä laittaisi oman hevosen selkään rungotonta satulaa, olen kuullut ja nähnyt niin paljon niistä.. Niissä ei ole selkärangan tilaa mitä rungollisessa on,tokihan jossei jaksa sitä satularumbaa niin sitten kannattaa suosiolla unohtaa koko ratsastus, koska sopivaa satulaahan ei voi saada "vain ostamalla" vaan se pitää kokeilla ja sovittaa kunnolla hevosen selkään, ja siis tällä tarkoitan kunnon ratsastusta. Eli kun satulaa käyttää viikon, tulee vasta esiin satulan ongelmakohdat,niitä ei välttämättä ollut heti ensimmäisinä päivinä. On hyvä että vietätte aikaa hevosen hoitoon yms. mutta kannattaa miettiä mihin sitä aikaa oikeasti kannattaa jättää. Itse suojitan kaikki jalat (yleensä takaset aina pintelöin), laitan nastabootsit talvella ja polvi ja kainalosuojatkin :) Saattaa mennä puolituntia laitossa,ei pidempään. Ruutinia kun saa,kaikki käy nopeammin. Jos teillä ei ole kokemusta hevosalasta,kannattaa oikeasti ensin esim. vuokrahevonen ottaa jolla on omistaja joka tietää asioista jos ei ole ratsastuskoulumahdollisuutta. :) Nämähän on vain minun mielipiteitäni ja itse en kenkiä laittaisi ikinä hevoselleni, mutta kuolaimet ovat asia erikseen. Nämä kaikki asiat ovat myös todella hevoskohtaisia, kengityskin on sellainen asia josta kannattaa oikeasti ottaa selvää ennenkuin sen alottaa. :) Ihan näin kokeneen neuvo.

  T.Tiina
  http://shfromthestar.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nykyisin on kylläkin kehitetty rungottomia satuloita, joissa on selkärangan tila. Seuraavasta linkistä löydät kattavan selityksen rungottomista satuloista ja niiden erilaisista malleista: http://www.raudattomasti.net/2012/12/rungoton-satula.html

   Ukon kaltaiselle korkeasäkäiselle hevoselle on kuitenkin edelleen vaikea löytää sopivaa rungotonta. Tällä hetkellähän meillä on käytössä ihan sopiva rungollinen yleissatula. Olen vain pohtinut, että voisiko seuraava satula olla rungoton, kun nykyinen ei enää Ukolle passaa. Pohdinnan taustalla on ollut hevosen mukavuus ratsastaessa, mutta en ole kylläkään vielä päässyt lopputulokseen, kumpi on hevoselle mukavampi vaihtoehto, sillä itsekin olen kuullut rungottomista ja rungollisista satuloista monenlaista. Ja totta kai käytämme vaivaa sopivan satulan löytämiseen ja seurailemme nykyisen satulan istuvuutta jatkuvasti. :)

   Me käytämme paljon aikaa alku- ja loppuhoitoihin. Haluamme hoitaa Ukon huolellisesti ja jutustella sen kanssa kaikessa rauhassa. Me pintelöimme aina Ukon etuset eläinlääkärin ohjeen mukaisesti ja loppuhoidon yhteydessä venyttelemme Ukon hierojan ohjeen mukaisesti. Monikaan ei ehdi eikä jaksa vaivautua hevostaan venyttelemään, koska siihen kuluu aika paljon aikaa. Kyllä minun mielestäni me käytämme aikamme Ukon suhteen ihan oikeisiin asioihin.

   Emme ole kovin kokeneita hevosihmisiä, mutta eihän sitä opi kuin tekemällä. Ukkohan on ylläpitotallilla juuri siitä syystä, että siellä on saavampia ihmisiä, joilta voi pyytää neuvoa. Paljon olemme jo oppineet, mutta paljon on vielä opittavaa jäljellä!

   Meillä Ukko kengitetään ainakin vielä toistaiseksi. Ukon kengitys on aloitettu jo monia vuosia sitten, jo ennen kuin se meille tuli. Olen tutkinut ja miettinyt kengättömyyttä. Asiaa täytyy kuitenkin vielä rauhassa miettiä eikä tehdä hätiköityjä päätöksiä.

   Poista

Kommentoithan asiallisesti, kiitos! :)