sunnuntai 26. elokuuta 2012

Luonnollinen hevosenpito

Olen aivan hurahtanut luonnonmukaiseen hevosenpitoon. En kyllä ole koskaan ihmeemmin Ukkoa huusannutkaan, että aika vähillä varusteilla ollaan menty ja ne ovat koko ajan vähentyneet pikkuhiljaa. Suunnittelen jo kengistä luopumisesta! :D Ne nimittäin estävät kaviomekanismin toimintaa, heikentävät kavion verenkiertoa ja siten haurastuttavat kavioainesta. Lisäksi talvisin hokit estävät jalan/kavion kokonaisvaltaisen liikeradan. Hevoset eivät suinkaan liukastele vapaana ollessaan edes peilijäällä, mutta liukkaalla ratsatus (esim. tiellä) ei ole suositeltavaa ilma hokkeja. Niinpä myynnissä on bootseja ns. hevoslenkkareita, joihin voi lisätä hokkeja. Ne eivät estä edellä mainitsemiani kenkien aiheuttamia haittoja. Ukolla on kuitenkin tällä hetkellä sen verran heikkolaatuinen kavioaines, että se tarvitsisi totutteluvaiheessa kesäisinkin bootseja kavion suojaksi. Seuraavalla kengityskerralla ajattelin puhua kengittäjän kanssa asiasta. Voi olla, että kengättömyys on järkevämpi aloittaa kesää vasten, kun heppa on laitumella. 

Bootsi


Kuolaimettomat suitset olisi tarkoitus tilata, mutta nuo aidot ja alkuperäiset BittlesBridle suitset ovat niin kalliit. Onko kopioilla kuitenkaan -paitsi kiinalaisilla- niin suurta eroa kuin hinta alkuperäisiin? Ruotsalaisella Globus Sport AB -yrityksellä on myynnissä BB suitsia ja ne ovat kuulemma yksi heidän myydyimmistä tuotteista. Palautetta ei ole tullut, mutta ei myöäskään reklamaatioita. Olen aika vaakuttunut, että voisin nuo kopiot tilata.

8 kommenttia:

  1. Asiaa! :)

    Meillä ollaan juuri siirtymisvaiheessa kengättömään elämään uuden hevoseni kanssa. Kengän ja kavion välissä oli muhinut oikein kunnon sieni -valkoviiva oli vikurallaan ja sieni oli edennyt naulanreikiä pitkin syvemmälle kavioon ja myös säteessä on sientä niin että päkiöiden halkeaminen ei ole kaukana. (olen muuten tosi iloinen, että minun ei tarvitse syyttää itseäni tämmöisestä sieni-ongelmasta, kun ongelma oli jo ostaessa. Seuraavana päivänä kun ostin pollen niin lähti kengät).

    Meillä tämä siirtyminen on edellyttänyt koko ajan sitä, etten ylitä kavioiden tämänhetkistä kestokykyä (= hyvin hissukseen liikutuksen kanssa) eli suosittelen luopumaan kengistä keväällä, niin kesän aikana ehtii laidunlomalla paitsi antura tottumaan, niin kavio ehtii myös saada enemmän liikettä -liike kun pitää terveenä, kuten sanoit. Kengätönkin hevonen kun tarvitsee sitä niiden luonnollisinta liikuntaa eli käyskentelyä ja päivän mittaa kertyvää askelmäärää -ei seisomista about 12h karsinassa joka taitaa olla melkeen vähimmäismäärä jonka tallissa asuva hevonen seisoo karsinassa (jos hepat otetaan esim sisälle klo 20 illalla ja aamulla samaan aikaan ulos). Itse olenkin nyt vähän huolissani, kun heppa joutuu talvea vasten talliin -se tuntuu niin "brutaalilta" vapaan pihattoelämän jälkeen XD, nyt kun omassa mielessä on siihen tottunut, hih.

    Tuosta kengistä luopumis-ajankohdasta ollaan muuten eri mieltä. Helpointa vissiin kesällä kun sen voi aloittaa laidunlomalla. Mutta toisaalta ihmiset sanoo, että koska siirtymisvihe voi olla jopa vuoden mittainen, niin parempi aloittaa se mahdollisimman pian -niin tilannekin paranee nopeammin.

    Meillä on simple bootsit, mutta toistaiseksi ei ole tullut hirveästi käytettyä. Myöhemmin varmaan, jos tulee "tarve" ylittää kavion kestokykyä tai talviliukkailla sitten. Aika hankalilta ne tuntuu etenkin "säärystimien" kanssa laittaa -mutta eiköhän tuohon totu, kun ei se aikaa vie sen enempää kuin jokaisen jalan suojittaminenkaan.

    Riippuu tosi paljon hepasta miten siirtyminen sujuu. Rupeaako esim kuluttamaan epätasaisesti tai miten hyvin kavio pysyy "kuosissaan" (esim lähteekö kulmatuet vaeltamaan) ja kuinka paljon lohkeilee. Jos hepalla on erityisen huono kavio kenkien kanssa, niin ainakin se tulee vahvistumaan, kunhan siirtymävaiheesta pääsee yli. Naulattava kenkähän suojatessaan kaviota ehkäisee kaviota itse vahvistumasta -miksi vahvistua kun maakontaktin ottava kenkä on jo kova :D.

    BB-suitsista muuten sen verran, että olen kuullut, että siinä ei kannata säästää vaan ostaa ne alkuperäiset aidot. Joillain on ollut ns hirttämiskokemuksia, että ohjasta myödättäessä paine ei hellitäkään vaan remmit jää kireälle -tuo on kai käyttäjäkohtaista, toisilla sitä ei ilmene. Muunkinlaisia kuolaimettomia on, niistä vaan valitsemaan omansa :).

    Meille muuten kävi vahingossa myös niin, että koska liikutus on ollut vain riimulla ratsastusta, kävi kuolaimista luopuminen (toistaiseksi ainakin) kuin vahingossa tässä samalla. Hih. Hammaspiikkiepäilykin on yksi syy siihen etten halua nyt käyttää kuolaimia (kunhan saa asiaan varmuuden -yksi eläinlääkäri on sanonut, ettei siellä mitään ole, mutta niin sanoi ensimmäinen kengittäjä kaviosienestäkin, ettei siellä mitään ole joten... aion tuplatarkistaa asian ;) ). Saa nyt nähdä, mihin tässä päädytään. Alku on toki lupaava :). Meidän eppa saa pihattoelossa myös niin paljon liikuntaa, että on menty nyt hyvällä omallatunnolla vain kevyitä (käynti) talutuslenkkejä, jotka voi sisältää vähän ratsastusta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olipas pitkä kommentti. :D Pitää nyt katsoa, jos saisin vanhemmat suostumaan alkuperäisiin ja samalla kalliimpiin kuolaimettomiin. Hevoslenkkareita on hyvä käyttää totutteluvaiheessa, jos liikunta ylittää kavion kestokyvyn. Ukon tapauksessa niitä varmasti pitäisi käyttää. Pitää nyt vielä kysyä kengittäjältä, mitä mieltä on ja, milloin kannattaisi kengättömyys aloittaa.

      Idea siirtymisestä kengättömyyteen lähti omista kokemuksistani kenkiin ja, kuinka ne vaikuttavat ihmiseen. Esim. ne estävät jalkaa leviämästä ja jalkapohja on niin pehemä, että maastossa käveleminen sattuu (astut esim. kiveen). Aloin sitten miettiä, että, miten kengät vaikuttavat hevoseen ja vaikutus on aika samanlainen kuin ihmisillä.

      Pihatto olisi hevoselle varmasti paras vaihtoehto, mutta niitä tuntuu olevan vielä aika harvassa. Meidän heppa on vuorokaudesta varmaan juuri sen 11-12 tuntia tallissa. Tallipaikassa on kuitenkin paljon hyviä puolia: isot aitaukset, lauma, vapaa heinä... Karsinatkin ovat suuria, korkeita ja siistejä.

      Poista
    2. Hih, jos kommentti on postausta pidempi, on selvää, että postaus on ollut äärettömän mielenkiintoinen kommentoijan mielestä ;). Sinähän sitäpaitsi sanoit odottavasi kommentteja lukijoilta ;). ^^

      Tosiaan, pihatot ovat harvassa ja siksi minäkin joudun hevoseni viemään talliin talveksi. Mielestäni isot aitaukset ovat hyvin harvassa, minusta tallien tarhat näyttävät yleensä postimerkeiltä suhteessa siihen mitä hevonen tarvisi :D. Olen vain ajatellut, että jos miettii kengättömyyden lisäävän jalkojen verenkiertoa.. niin kengätönkään kavio ei sitä liikettä= verenkiertoa saa, jos se seisoo karsinassa :). Tiedä sitten mikä on tuon verenkierron ero paikalla seisoessa ja vilkastuttaako mm liikkeessä saatu parantunut verenkierto myös seisontaverenkiertoa.. En tiedä, mietin vain :).

      Ihmisten ja hevosten kengän vertaaminen on aika osuva -kun hevoselta ottaa rautakengät pois on totuttelu suunnilleen sama kuin jos myö lähdettäs kävelemään paljain jaloin :).

      Katsotaan miten ja milloin teidän kuolaimettomuus tai kengättömyys lähtee liikkeelle :).

      Poista
    3. Mukava kuulla, että aihe kiinnosti! :) Haluan näin manita, että itse olen salaa mielessäni haaveillut "tapakävelyn" aloittamista eli menisi aina ilman kenkiä. Kesä oli kuitenkin niin kylmä ja sateinen, että se jotenki jäi. Helpompi on nimittäin aloittaa kuivalla ja "lämpimällä" pohjalla (esim. nurmi). Dokumentin mukaan jo kuuden viikon jälkeen jalkapohjaan on muodostunut 1cm paksuinen "kengänpohja". Saapa nähdä onnistuisiko ajatukseni ensi kesänä. ;)

      En ole nähnyt millään tallilla näin isoja aitauksia, kuin tällä nykyisellä tallilla. Ne eivät ole koskaan mutaisia (paitsi rankan sateen jälkeen), vaikka samassa aitauksessa on kymmenen hevosta. Se, että tarhat ovat yleisesti ottaen niin mutaisia johtuu aika pitkälle liian pienestä tilasta. Tottakai myös maaperä vaikuttaa asiaan.

      Poista
    4. Tosiaan näitäkin helmiä on, joissa hevosilla on tilaa -loistavaa, jos Ukko on sellaisella :). Maaperä on yks iso osatekijä tuossa mutaisuudessa. Hiekkakankaalla ei ole mutaongelmaa ongelmaksi asti, olen kuullut.

      Tapakävely kuulostaa hauskalta -nykyään vaan pitää varoa lasinsiruja, ois ikävä saada sellainen tassuunsa. Katsotaan, tuleeko susta sitten vuoden päästä paljasjalkainen heppatyttö ;). Voitte sitten Ukon kanssa vaihtaa kokemuksia ;)

      Poista
    5. Nykyisellä talllilla on nimenomaan hiekkakangas, mutta pidän silti näitä aitauksia todella suurina. Liikkuvat hepat paljon ja siihen on tilaakin. Ukkokin painatti perjantaina aitauksessa täyttä laukkaa, kun se innostui karanneesta varsasta. :D Laukkakin oli puhdas eikä Ukko näyttänyt mistään kivuista kärsivän. :)

      Tapakävely olisi hienoa juttu. Itse nimittäin kärsin paljon kenkien vaikutuksista; minulle ei löydy millään juuri sopivia kenkiä, joten jalkani kipeytyvät. :/ En tykkää käyttää edes sukkia!

      Poista
  2. voi lämpimästi suositella kokeilemaan kavio-ongelmiin biotiini namino nimistä rehua,agri ainakin myy. Meillä ollut 8 vuotta käytössä eikä ole kenkiä ollut eikä kyllä kavio-ongelmiakaan.kaikkeen muuhun biotiinivalmisteeseen verrattuna on parasta. Hinta ok mutta ennen kaikkea tulokset mitkä näkyy jo kahden viikon syötöllä,ovat ihan ällistyttävät.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voisin tutustua paremmin kyseiseen rehuun. :) Me olemme ainakin aikeissa alkaa syöttämään Ukolle porkkanoita, koska niiden A-vitamiini vahvistaa kavioita. Tulokset vain tuskin näkyvät vielä pitkään aikaan.

      Poista

Kommentoithan asiallisesti, kiitos! :)