torstai 2. elokuuta 2012

Positiivinen vahviste

Olen huomannut, että käytämme ratsastaessa aivan liika negatiivista vahvistetta/rangaistusta suhteessa positiiviseen. Tietysti kehumme Ukkoa, mutta se tuntuu välillä unohtuvan, kun keskittyy itse niin paljon johonkin tehtävään. Kehuminen oikealla hetkellä on hyvä taito. Päätimme ottaa uuden linjan ja keskittyä enemmän Ukon palkitsemiseen oikeasta käytöksestä. Pointtina on se, että Ukko saa palkinnoksi, mitä se itse haluaa. Esim. Ukko vaatii käynnissä pitkiä ohjia päätään nykimällä. Ratsastan käyntiä niin kauan kunnes se lopettaa ja kävelee hetken aikaa nätisti. Sitten  se saa palkinnon eli pitkät ohjat, joita se juuri halusikin. Samanlainen perjaate on muissakin asioissa. Positiivinen vahviste lisää Ukon motivaatiota.

Teimme tänään Ukon kanssa suurimman osan tunnista käynnissä ihan perusjuttuja, koska niissäkin on loppujen lopuksi vielä aika paljon työstämistä. Pysähdyksissä se alkaa vetää päätään eteen tai nykii, joten treenasimme pysähdyksiä. Olisin ottanut ravia enemmänkin, mutta aika loppui kesken (äiti oli tulossa hakemaan), joten ehdin ottaa vain lyhyet ravipätkät. Sadun mielestä Ukko ravasi ihan puhtaasti ja nostoissakaan ei ollut moittimista. Selkään ravi tuntui ihan hyvältä. Oikeaan kierrokseen todella kevyeltä, mutta vasempaan kierrokseen edelleen aika tahmealta ja "raskaalta". Pienillä volteilla ratsastamista tulisi nyt vältellä jonkin aikaa. Ratsastuksesta jäi tosi hyvä mieli. :)




3 kommenttia:

 1. Itseasiassa antamasi esimerkki ei ollut positiivisen vaan negetiivisen vahvisteen käyttöä; aiheutit paineen josta hevonen yritti pyrkiä pois ja opetit miten se sujuu hevosesta kannattavimmin. Positiivinen vahviste olisi ollut esim. pään ryntäisiin päin viemisestä kehuminen ilman edeltävää tuntumaa tai muunlainen palkinto negatiivisen vahvisteen lisäksi.
  Mukava silti kuulla että suosit positiivisen vahvisteen käyttöä ja varsinkin vältät rangaistuksia. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anteeksi, mutta en nyt ihan ymmärtänyt esimerkkiäsi. Tuire Kaimion Hevosen kanssa -kirjan mukaan tuo on juurikin positiivinen vahviste.

   Poista
  2. Hetkonen! Olen kirjoittanut tekstin hieman huolimattomasti, pahoittelut. Esimerkin olisi pitänyt mennä näin. Ukko nykii päällään ja odotan niin kauan, kun se lopettaa ja annan sitten pitkät ohjat. En siis tee mitään. Odotan vain, että se lopettaa ja saa sitten palkinnon. :)

   Poista

Kommentoithan asiallisesti, kiitos! :)