tiistai 14. elokuuta 2012

Kuolaimettomuus

Olen jo pidemmän aikaa pohtinut vaihtoehtoa, jossa siirtyisimme Ukon kanssa kuolainten käytöstä pois. Olen kuitenkin ollut maltillinen ja etsinyt ensin kunnolla tietoa aiheesta. Nyt olen melkoisen varma, että lähden tilaamaan  BitlessBridle suitset. Niissä on remmit ristiin rastiin leuan alla, jolloin paine vastakkaisella puolella lisääntyy, kun ohjaa käytetään ja selkeyttää hevoselle, mitä siltä tahdotaan. Ne ovat myös tehokkaat pysäytysvoimassaan. BB suitset tavallaan "halaavat" koko pään sivulle tai alaspäin. BB suitset ovat turvalliset (eivät esim. voi murtaa nenäluuta kuten hackamore suitset) ja ne eivät aiheuta kipua hevoselle.

Kuva lainattu osoitteesta: Hevoskuiskaaja.fi
Kuolaimettomat suitset sopivat missä tahansa koulutusvaiheessa olevalla
hevoselle. Kuolaimettomat suitset perustuvat siihen, että hevoselle on luonnollista väistää paineesta
poispäin. Näin ne tekevät keskenään kommunikoidessaankin. En tuomitse ketään kuolainten käytöstä, mutta kannustan ihmisiä miettimään olisiko niistä luopuminen mahdollista.

Kuolain on vieras esine hevosen suussa ja, vaikka se olisi tottunut niihin, kuolaimet aiheuttavat aina painetta tai jopa kipua. Esim. Kaksipalaiset nivelkuolaimet voivat aiheuttaa kipua tai ainakin epämiellyttävää painetta hevosen kitalakeen (jos siis sitä paikkaa kutsutaan hevosmaailmassa siksi). Tiesittekö, että, jos hevonen availee suutaan ratsastaessa se pakenee kuolaimen kitalakeen aiheuttamaa kipua. Kun sen suu suljetaan turparemmin avulla, hevosella ei ole enää mahdollisuutta paeta kipua.

Näihin tunnelmiin lopetan tältä erää, koska täytyy mennä saunaan. Muistakaa: hevosten hyvinvointi ensimmäisenä. :)


2 kommenttia:

Kommentoithan asiallisesti, kiitos! :)