perjantai 18. tammikuuta 2013

Ystävyys

Minulla on Ukon suhteen kaksi tavoitetta: että se pysyisi terveenä ja, että meistä tulisi entistä parempia ystäviä. Ystävyys tarkoittaa molemminpuolista kunnioitusta, luottamusta ja viihtymistä toistemme seurassa.

Lähtökohtana on, että hevonen tietää, että ihminen on johtaja, joka märää selvät rajat ja tekee näin harrastamisesta turvallista. Monet asiat voivat tuntua hyvin vähäpätöisiltä, mutta ovat loppupeleissä aika merkittäviä. Jos asettettujen rajojen suhteen alkaa lipsumaan, ollaan pian ojassa. Esimerkiksi Ukko oppi jossain vaiheessa oman lipsuilumme seurauksena lähtemään heti selkäännousun jälkeen liikkeelle. Lopulta se kokeili rajojaan vielä pidemmälle eikä suostunut enää pysymään paikallaan edes selkään noustessa. Meidän piti sitten opettaa Ukko uudelleen pysymään paikallaan. Niinpä olen nykyisin hyvin tarkka siitä, että asettamamme rajat pitävät.

Lopuksi jäljelle jää aika. Sitä tarvitaan paljon ja sitä pitää antaa hevoselle. Ei se luottamus siitä parene, jos hevonen seisoo tallissa ja omistaja istuu kotonaan. Hevosen kanssa pitää olla, ei vain ratsastuksen tai muun ohjatun toiminnan merkeissä.  Ihminen on kuitenkin usein niin mukavuudenhaluinen tai kiireinen, ettei hevoselle anneta sitä aikaa.

Ukon kanssa luottamus on kehittynyt jo ihan mukavasti. Varsinkin luottamus ratsastajaan on noussut huimasti. Ennen pelottavien asioiden ohi piti aina taluttaa, mutta nykyisin pääsemme jo aika monien "mörköjen" ohi selästäkäsin. Esimerkiksi vesi oli Ukolle sellainen "mörkö", jossa ei kavioitaan pystynyt kastelemaan. Se ei suostunut menemään edes lumihankeen. Taluttaenkin saattoi tulla ongelmia. Nykyisin Ukko kuitenkin menee nätisti ratsastajan käskystä lumihankeen ja rapakoihin, vaikka ne pystyisi kiertämään.

Viettäkää aikaa hevostenne kanssa, se kannattaa! :)

3 kommenttia:

 1. Voisin määritellä meidän tavoitteet ihan samoin, tuota terveyttä ei etenkään voi liikaa korostaa, se on perusta jota ilman ei mikään muu onnistu. Jos se on kunnossa saa aina olla kiitollinen. Ja aika-asia on kanssa ihan totta, olen miettinyt ihan samaa (taas) että hevonen vie paljon aikaa mutta se on sen arvoista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hevostelu on aikaa vievä harrastus. Talli on minulle käytännössä toinen koti.


   "Viettäkää aikaa hevostenne kanssa, se kannattaa!" <-- Tämä pätee siis muihinkin eläimiin. :) Oli eläin sitten koira, hevonen tai kissa, sille pitää antaa aikaa.

   Poista
  2. Niin pätee. Minäkin asun tallilla kaiken vapaa-ajan, jos tekee kaiken mitä pitääkin ja elää hetkessä mutta yrittää silti selviytyä suht ripeästi semmoinen 4 tuntia menee päivässä..

   Poista

Kommentoithan asiallisesti, kiitos! :)