sunnuntai 3. maaliskuuta 2013

Muut kuulumiset

Kerroinkin jo aiemmassa postauksessa, että on hieman ikävämpiä kuulumisia tai murheita Ukkoon liittyen. Oli tarkoitus kirjoittaa jo eilen, mutta en lopulta ehtinytkään...

Juttu on nyt niin, että Ukko ei pysy lihoissaan. Se on ollut koko ajan hoikka, mutta se on ilmeisesti viime aikoina pudottanut lihaksiaan entisestään. Se ei pysty ylläpitämään lihasmassaa tai kasvattamaan sitä. Niinpä tallinpitäjä ehdotti, että Ukkoa alettaisiin loimittamaan enemmän, jotta sen energia ei kuluisi vain itsensä lämpimänä pitämiseen. Tässä on kuitenkin muutamia ongelmia ja huolia.

Meillä on vain kaksi loimea, jotka ovat sade- ja 300 gramman toppaloimi, joka on alunperin ostettu kovia pakkasia varten. Loimitus menee käytännössä niin, että pikkupakkasilla se saa sadeloimen niskaansa ja, kun pakkanen lähenee kymmentä, sille laitetaan paksu toppaloimi. Meidän pitäisi ostaa erivahvuisia loimia eri keleille.

Ukko toppis päällä. Pakkasta -9 + kylmä tuuli.
Lisäksi nykyinen sadeloimi on Ukolle epäsopiva. Se ei istu kunnolla, mikä on ikävää varsinkin, kun se joutuu pitämään sitä niin usein. Aiemminhan Ukko on saanut sadeloimen niskaansa vain sateella tai kovalla tuulella. Loimet eivät ole koskaan täysin sopivia, joten ne tekevät kovalla käytöllä lapoihin hankaumia.

Kuulun niihin ihmisiin, jotka haluavat loimittaa hevostaan vain tarvittaessa. En näe loimea kovin mielyttävänä hevoselle. Siitähän kertoo jo hevosten luimiminen, kuopiminen yms., kun loimi laitetaan sen päälle. Kyllähän Ukko tottuu ja on tottunut loimen pitämiseen eikä se siitä varsinaisesti kärsi, mutta silti tuntuu ikävältä. Tilanne nyt kuitenkin on, mikä on ja loimitus on tässä tapauksessa aika tarpeellinen.

Loimitukselle on ehkä olemassa toinen vaihtoehto. Sain nimittäin toissapäivänä mahtavan älynväläyksen. Se iski kuin salama kirkkaalta taivaalta, ja olen varmistellut asiaa vanhoja kuvia katsomalla.

Syyskuu 2011

Maaliskuu 2012
Maaliskuu 2012
Syyskuussa 2011 Ukko on laiha ja isopäinen ilmestys. Puoli vuotta myöhemmin se on aivan eri hevonen. Ukko on muhkea ja ratsun mallinen eikä missään nimessä liian lihava.

Helmikuu 2013
Helmikuu 2013

Eilen. Valo korostaa kylkiluita entisestään.
Lähes vuoden myöhemmin Ukko on mennyt takaisinpäin. Mistä tämä voisi johtua? Miksi Ukko oli viime talvena niin hyvässä kunnossa?

Viime talvena Ukko söi heinää samoissa määrin kuin nyt, mutta se sai enemmän kauraa (nyt ei pysty enenpää antamaan, koska Ukko kuumuu), sitä loimitettiin vähemmän ja se söi proteiinia. Siinä se ratkaisu on! Ukko söi syyskuusta 2011 toukokuuhun 2012 saakka Krafftin Groov 90 -rehua. Uuteen talliin muutettuamme lopetimme proteiinin antamisen kokeeksi, että pärjääkö se ilman, kun se on vapaalla heinällä.

Tällä tallilla asiat lähtivät kuitenkin hyvin nopeasti menemään huonoon suuntaan. Ukko kärsi stressistä, mikä aiheutti laihtumisen lisäksi monia muitakin ongelmia. Vaihdoimme tallia ja Ukko alkoi lihoa.

Ukko on lihonut, minkä on heinän turvin pystynyt lihomaan eikä se tästä paremmaksi muutu. Emme muistaneet koko proteiinia ennen, kuin nyt. Luulemme, että se on ratkaisu Ukon tilanteeseen! Tänään on tarkoitus porista asiasta tallinpitäjän kanssa.

6 kommenttia:

  1. Monet ovat kehuneet Racing Greenlinea lihasmassan kasvatukseen. Toivottavasti saatte lihakset takaisin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä! Ajattelimme kuitenkin pitäytyä tuossa jo aiemmin hyväksi todetussa Krafftissa. :)

      Poista
  2. Huh, onneksi ei sen vakavampia uutisia kuitenkaan. Bucasin loimia on kehuttu lavoilta hyvin istuviksi. Meilläkin olen huomannut tuon lapojen karvojen kulumisen, kun nyt on loimitettu, mutta aika pieni vaiva se kuitenkin on. Loimituksesta ei kannata ottaa niin isoja paineita, se on ehkä pienimpiä hevosenpidon epäkohtia noin yleensä ottaen :).

    Ihanaa että tuohon rehuongelmaan löytyi jo yksi ratkaisu mitä voipi kokeilla. Kokeiltavat tuotteet ei muutenkaan ihan heti lopu. Ja onneksi laidunkausi häämöttää, siellä saapi taas kasvatella massaa.

    VastaaPoista
  3. Niin ja lisäksi on olemassa niitä lapasuojia (esim. http://www.hooks.fi/product.aspx?productid=690065 ) jotka suojaavat hankaukselta. Ukolle bikinit päälle :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh! :D Joo, olen kuullut noista. Joillakin on vain tullut hankaumia siihen kohtaan, missä lapasuojus päättyy...

      Poista

Kommentoithan asiallisesti, kiitos! :)