torstai 18. lokakuuta 2012

Kavioista

Eläinlääkärin sanoin: "Jalaton hevonen ei ole hevonen ollenkaan." Tämä asia tuli puheeksi Ukon kaviokuumen yhteydessä. Hän kertoi, että hevonen, joka ei kaviokuumeen takia enää liiku ja sitä täytyy seisottaaa karsinassa on parempi lopettaa. Kyseessä on jo menetetty tapaus ja sellaisen hevosen hengissä pitäminen on jo eläinrääkkäystä. Hevonen on jaloillaan melkein koko ajan. Onneksi Ukon tilanne ei ollut niin paha ja se toipuukin kovaa vauhtia.

Olen puhunut blogissa Ukon siirtämisestä kengättömyyteen mutta se ei olekaan niin yksinkertainen juttu. Siirtymisen tarvitaan kunnolliset puitteet; esim. tarha, jossa on erilaisia alustoja. Perinteisesti suomalaiset tarhat ovat hiekkatarhoja, jotka ovat nyt syksyisin märkiä kuten nykyiselläkin tallilla. Märkä pohja ei ole hyväksi kavioille, sillä se tekee kavioaineksesta pehmeän. Ukolla se on jo tehnytkin ja siksi alammekin syöttämään Ukolle joka päivä  noin 5 porkkanaa. Porkkanassa on A-vitamiinia, joka parantaa kavioiden kuntoa.Tässä siis pitää kunnolla miettiä, miten ja milloin kengättömyyteen voisi siirtyä vai siirtyykö ollenkaan...?

+ Tulossa videopostaus kuolaimettomien suitsien kokeilusta. :)

Omena! :D


6 kommenttia:

  1. Kun rupeaa miettimään hepan hyvinvointia niin usein törmää juuri tuohon kokonaisuuteen -jos haluaisi pistää "kaviot kuntoon", huomaa, että se edellyttäisi tietynlaisia olosuhteita ja olosuhteet tietysti on yhteydessä paitsi kavioihin niin koko muuhun kokonaisuuteen. Mutta vaikka onkin perinteisessä hiekkatarhassa, voi kengättömyyteen siirtyä. Jo talliolosuhteet on kaukana ihanne-olosuhteista, joita voisi ajatella kengättömän tai minkä tahansa hevosen tarvitsevan -se seisominen ja liikkeen puute...

    Mutta noin muuten; Riippuu tosi paljon hevosesta miten paljon arkoo ja tarviiko bootseja ja miten paljon se saa talliympäristössä/tarhassa liikuntaa ja miten paljon voi jättää liikuntaa pois tai pikemminkin sitä keventää, jos kaviot ei kestä. Ja miten paljon on mahdollisuus mennä kavioden eli hevosen mukaan siinä siirtymävaiheessa tuon liikutuksen suhteen.

    Ja bootseista. Meillä oli yksi vaihe että käytin noita bootseja, kun laitoin kaviosienimyrkyn aina bootseihin vaikuttamaan ennen lenkkiä -sitten huomasin, ettei niitä kannatakaan pitää kun arkominen lisääntyi ja kavioiden tottuminen ikäänkuin seisahtui, kun ei saaneet sitä totuttelua lenkillä. Olen siis itse päätynyt siihen, että heppa on ilman bootseja, paitsi silloin jos tulisi jotain pääkallokelejä talvella jotta tarvisi hokkibootsit, tai sitten jos kavio alkaisi kulua liikaa että tarvisi sitten suojaa kulumiselta. Nuo pitää omat jutut löytää ja ne löytää vaan kokeilemalla ja näkemällä.

    Kai sitä sanotaan, että paras siirtymäaika on kevät, kun on laidunkesä aikaa kaviolla sopeutua. Toisaalta sanotaan, että paras aika on heti, sillä sopeutumisvaihe kestää suunnilleen sen vuoden -mitä pikemmin aloittaa sitä pikemmin prosessi alkaa myös edetä :).

    Odotan mielenkiinnolla mihin päädytte :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

      Poista
    2. Ainakin näin alkuun aloitamme porkkanan syöttämisen ja katsomme, miten se vaikuttaa kavioiden kuntoon. Ukolla oli kesällä hyvässä kunnossa kaviot, mutta nyt todella märän syksyn aikana ne ovat pehmenneet. -ei hyvä! :( Pehmeeään kavioon painuu helposti kivi, mikä käy tosi kipeästi.

      Voi olla, että punnitsemme tätä kaviottomuutta taas ihan hyvän tovin ja etsimme tietoa kuten kuolaimettomienkin kohdalla. Ei ole syytä hoppuilla. Muutenkin bootsit ovat aika hintavat eikä viitsi heti kalliiden kuolaimettomien jälkeen ruinata lisää tavaraa. ;)

      Poista
    3. Niin juuri :), otat aikasi ja keräät tietoa ja muodostat jotain näkemystä, se on oikein hyvä alku :D. Ja miettiessä sitä vierähtää kuukausi pari ja sitten voi miettiä milloin se oikea ajankohta voisi olla. Se on tosiaan hankala jos kovin pehmeät kaviot on. Meillä ei ole ihan kyllä noin pehmeät, ainoastaan aukastuihin reikiin joita on jouduttu sienen takia tekemään, voi painautua kiviä, ei sentään kavioon. Eli kyllä aika pehmeät on teillä nyt :(. Onko tuo porkkanoiden määrä muuten katsottu jostakin? Mietin, että olisi mielenkiintoista tietää, onko tuossa määrässä jo niin paljon vitamiinia :)

      Tuo kivien painautuminen muuten on pahimmillaan kovaa pohjaa vasten- jos teillä on kenttä ja pehmeitä maastoja, ei se välttämättä tulisi niin suureksi ongelmaksi. Reippaammat maastot voisi tehdä sitten bootsien kanssa, kentällä mennä ilman.

      Poista
    4. Tätini (http://www.lh-keskus.net/index.html) kehotti minua aloittamaan porkkanoiden antamisen ja noin 5-6 päivässä. En tiedä vitamiinimääriä, mutta teen kuten hän sanoo. :D

      Poista
    5. Siis Ukolla ei ole kivi uponnut kavioon, mutta näin voisi käydä, kun jo valmiiksi pehmeästä kaviosta ottaisi kengän pois.

      Poista

Kommentoithan asiallisesti, kiitos! :)