sunnuntai 29. syyskuuta 2013

Rungollinen, joustorunkoinen vai rungoton

Ajattelinkin sen olevan liian hyvä ollakseen totta. No eihän se sitten totta ollutkaan. Kiitos lukijoilleni, joiden ansiosta selvisi, että kyseessä ei olekaan aito Freemax vaan sen intialainen halpakopio. Ihmettelinkin aika edullista hintaa, joka ei loppupeleissä olekaan kovin edullinen, sillä tuo halpakopio maksaa verkkokaupassa noin 50 euroa. Ei varmaan tule kenellekään yllätyksenä, että 50 eurolla ei kovin laadukasta jälkeä voi millään saada aikaan. Jo ensimmäisen ratsastuskerran jälkeen kopioon jäi jotain jälkiä. Ei kiitos siis Freemaxin halpakopiolle. Barefootin erikoishuovan kyllä voisin tuosta paketista ostaa. Huom! Haluan korostaa, että myyjä ei ole missään vaiheessa kaupannut satulaa aitona Freemaxina tai ylipäätään minkään merkkisenä. Hän on runkosatuloiden myyjä, joten hän ei tiedä mitään rungottomista. 

Mitä sitten seuraavaksi? Lähdetään nyt siitä, minkä kategorian satulaa haemme: rungolliset, joustorunkoiset vai rungottomat.

Runkosatulat ovat aikalailla poissuljettuja. Sellaista en mielelläni enää ostaisi, koska se ei pysy sopivana kuin hetken aikaa. Saisi olla jatkuvasti ostamassa uutta satulaa, mikä ei ole todellakaan halpaa lystiä. Lisäksi runkosatulan kokeilemisessa täytyy ottaa huomioon monia tekijöitä enkä tiedä, voiko satulakauppiaiden ammattitaitoon luottaa (nimimerkillä kokemusta on). Meillä ollut kahden vuoden aikana yhteensä kolme runkosatulaa, jotka ovat Hubertus, Wintec Cair yleissatula ja Wintec Isabell Werth.

Joustorunkoinen on sinänsä ihan varteen otettava vaihtoehto, mutta olen kuullut aika paljon huonoa juttua niiden "pomppulinnaefektistä". Eli satula ikään kuin moninkertaistaisi hevosen liikkeet joustavuutensa takia. Toisaalta olen myös kuullut yhden ihmisen sanovan, että satulassa olisi juuri tämän takia helpompi istua, jos alla on isoliikkeinen hevonen. Hän perusteli mielipidettään sillä, että runkosatulassa lantio joutuu tekemään paljon työtä joustaakseen hevosen liikkeissä, jolloin harjoitusravi menee usein pomppimiseksi. Joustorunkoinen joustaa jo valmiiksi, jolloin lantion ei tarvitse tehdä niin paljoa työtä. 

Olen tutustunut joustorunkoisten merkeistä vain Trekkeriin ja Flexibleen, jotka ovat saman valmistajan satuloita. Valmistajan kaikkien satuloiden merkki oli Trekker aina vuoteen 2008 asti, jolloin perinteisen englantilaisen näköisten satuloiden merkiksi tuli Flexible. Meillä kokeilussa ollut Master-koulusatula on tehty ennen vuotta 2008, ja siksi sen merkki on Trekker. 

Trekkerissä on paljon säätövaraa, joten se olisi siinä mielessä hyvä ratkaisu meille. Lisäksi se on hintavaa Flexibleä huomattavasti edullisempi ratkaisu. 

Rungoton satula kiinnostaa minun tällä hetkellä eniten. Rungottomia satuloita ovat mm. Freeform, Freemax, Torsion ja Barefoot.

Freeformista en hirveästi tiedä enkä ole kuulemani perusteella siitä kovin innostunut. Freeform ei jousta pituussuunnassa ja se on ilmeisesti aika hintava rungoton, jonka selkärangan tila tehdään hankalakäyttöiseltä kuulostavalta ilmatyynyromaanilla.

Torsionista innostuin hetkellisesti, koska se on yksi arvostetuimmista ja samalla sitten hintaluokaltaan arvokkaimmista rungottomista. En tiedä, mistä näitä Torsion-rungottomia oikein saa.

Näyttää siis siltä, että Barefoot ja Freemax ovat ne satulat, joita olen tällä hetkellä miettinyt. Olen jo laskeskellut, mitä ne tulisivat maksamaan.

Jos Freemaxin halpakopio oli jo hyvä, niin entä sitten aito versio. Freemax on kevyt rungoton, joka joustaa kauttaaltaan. Satulaan saa halutessaan etukaaren, joka tuo etuosalle muotoa ja säkätilaa. Satulaan itseensä ei ole tehty selkärangantilaa, joten se tehdään erikoishuovan tai lampaankarvaromaanin avulla. Kopion kohdalla heräsi kuitenkin kysymys siitä, miten aito pysyy paikallaan selkään noustessa. Kopio nimittäin ainakin kellahti heti kyljen puolelle kuin yritti ponnistaa selkään, vaikka vyö oli hyvin kiristetty. Eräs bloggaaja tiesi kertoa, että aito Freemax pysyy helpommin paikallaan tasaisesti kiristetyllä vyöllä ja lampaankarvaromaanilla. Lisäksi selkään tulee mennä sukkelasti eikä jäädä ainakaan jalustimeen roikkumaan. 

Barefooteista minua kiinnostaa eniten sen yleissatulamallit: CheynneCherokee ja Notting Hill. Cherokee on nahkainen ja laadukas rungoton kolme pistevastinhihnojen kiinnityksellä, siirrettävillä polvituilla ja jalustinhihnojen paikalla. Cheynne on myyjän mukaan ”halpaversio” Cherokeesta. Se on hevosen kannalta samanlainen eli käyttää samaa VPS painonjakautumissysteemiä, mutta on synteettinen. Mattapintainen, hieman muovisen oloinen materiaali, joka on kylläkin kestävä ja helppohoitoinen. Cheynnessä ei myös ole polvitukia tai kolme pistekiinnitystä vastinhihnoille. Kumpi sitten parempi? En tiedä.

Sitten on vielä Notting Hill. Uusi, todella kaunis satula, jota ei edes tietääkseni saa Suomesta.  Notting Hill pitäisi tilata Belgiasta, jolloin palauttaminen ei kannata, sillä postikulut olisivat niin suuret. 

Yleisesti sekä Barefootin että Freemaxin kohdalla epäilyttää se, että satulaa ei saisi käyttää, jos sen aikoo palauttaa tai vaihtaa. Täh? Eihän sitä muuten tiedä, onko satula sopiva vai ei, jos sitä ei kokeile.

Mitä koko komeus sitten maksaisi?

FREEMAX
Horsepron nettikaupasta: satula 509,85€ + kaari 28,33€ + toimituskulut 0€ = 538,18€
Hevoskuiskaajalta: erikoishuopa 109€ + toimituskulut 7€ = 116€
Yht. 654,18€

CHEROKEE
Hevoskuiskaajalta: satula 619€ + erikoishuopa 105€ + toimituskulut 7€ = 731€
Yht. 731€

CHEYNNE
Hevoskuiskaajalta: satula 349€ + erikoishuopa 105€ + toimituskulut 7€ = 461€
Yht. 461€

NOTTING HILL
Belgiasta suoraan kotiovelle: 599€
(Suomen sisällä kokeiluun pyydetty satula: postikulut noin 10€?)

Yht. 599€ (+ 10€?)

5 kommenttia:

 1. Krämeriltä saksasta saa Freemax Classia synteettisenä 279€ :) Freeformin alla voi myös käyttää topattavaa romaania tai huopaa, ilmatyynyromaani ei ole mikään pakollinen juttu. Freeformia taitaa myös nykyään saada paneeleillakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. + Freemaxin mukana tulee vakiona M-koon kaari eli se sisältyy hintaan ja kaari saa halvemmalla Börjesiltä :)

   Poista
  2. Tuota en tiennytkään. Ymmärsin kylläkin Horsepron nettikaupan sivuilta, ettei mukaan saisi kaarta, mutta voinhan toki olla väärässäkin. Kiitos öh.. lisätiedoista! Aina oppii jotain uutta. :)

   Poista
 2. Voi että kun tässä olisi vielä ollut kuvat noista, niin olisi ollut huippua (nimim. laiska ;))
  Minulla ei vielä satulan miettiminen ole ajankohtainen, koska tällä hetkellä tuo flexible inspiration on hyvä. Toivottavasti jatkossakin. Jossakin vaiheessa kuitenkin maastoon olisi ehkä kiva saada rungoton kakkos-satulaksi. Mietityttää tosin oman painon jakautuminen, jalustimien kiinnityskohta (pistepaino) ja se selkärangan tila.. Mutta ehkä pitää pikkuhiljaa perehtyä asiaan paremmin. Pääasia että ei tulisi mitään ongelmia ja olisi molemmille mukava pitkilläkin maastoilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitä enemmän perehtyy näihin, sitä suuremmat on valinnanvaikeudet ja toisaalta myös mahdollisuudet. :)

   Poista

Kommentoithan asiallisesti, kiitos! :)