perjantai 13. syyskuuta 2013

Asiaa lisää pohdiskeltuani

Olen tänään katsellut Ukon kaviota ja miettinyt. Tehnyt lisää tulkintoja. Jos vaikka katsotaan etukavioiden sivuprofiilikuvaa, näyttää kuin kaviossa olisi kolme osaa. Yläosan hyvä kavio, keskikohdan kohtalainen kavio ja alaosan huono kavio. Ne tavallaan kuvaavat Ukon viime vuotta. Huono kavio kertoo viime kesän ikävistä muistoista: kaviokuumesta, stressistä, ehkä puutostiloista. Viime talvena asiat olivat jo paremmin, mutta ei kuitenkaan vielä täysin tasapainossa. Kavion ylin osa kuvaa tätä kesäaikaa. Vihreän kaikki hyvät ominaisuudet ja jatkuva liikkuminen näkyvät kaviossa.


Etukavioista vasen leviää enemmän, ja juuri vasemmassa kaviokuume oli voimakkain. Kavion seinämän irtoamista on tähän asti tapahtunut vain oikean puolen kavioiden sisäpuolella.

Ja edelleenkin minua huolettaa, onko kavioissa sieni-infektiota. Kengittäjämme ei ole mitään huomannut, mutta olen myös kuullut, etteivät he sitä usein tunnistaisikaan. Putsaamme kaviot aina huolellisesti. Karsina ja tarha siivotaan päivittäin.

Erään kommentoijan vinkkiin tarttuneena aiomme seuraavalla kengityksellä kutsua jonkun toisen kengittäjän, ja pyytää myös häneltä näkemystä tähän asiaan. Ukkohan syö nyt biotiinia, joka toivottavasti auttaa.

Vielä loppuun kerron satulakuulumisia. Nyt vaikuttaa siltä, ettei tuosta Wintecistä Ukolle sopivaa saa. Punainen kaari on liian leveä ja sinisen kaaren kanssa keskelle jää tyhjää. Satula on siis Ukolle liian suora. Muutenkin kyseinen satula on huonontanut ihan hirveästi istuntaamme, joten, vaikka sen olisikin ehkä Ukolle sopivaksi saanut, se ei kuitenkaan sovi meille.

Saamme viikonloppuna eräältä hevostutulta Trekker Master -satulan lainaan. Se on joustorunkoinen. Tarkoitus olisi katsoa, onko siinä ihan mahdoton istua. Olin myös yhteyksissä rungottomien satuloiden myyjään, ja voisimme seuraavaksi tilata rungottoman kokeiltavaksi. Alle vain tarvitaan kunnon huopa, jotta satula saadan varmasti tarpeeksi irti selkärangasta. Runkosatulaa emme todennäköisesti tule ostamaan.

Heh, rungottomista ja joustorunkoisita ei taida saada puolueetonta tietoa. Rungottomien satuloiden myyjän mukaan joustorunkoiset eivät jaa painoa tarpeeksi laajalle, kun joustorunkoisten myyjän mukaan rungottomat eivät jaa painoa tarpeeksi laajalle. :D

9 kommenttia:

 1. Hei kuule mulla on valmisteilla sulle sopiva postaus kuin tilauksesta ;). Julkaisen sen piakkoin

  Ja tuo on ihan totta -jokikisen satulan myyjä perustelee satulatyyppinsä paremmuutta ihan samoilla perusteilla kuin muutkin ;). Se on vaan etsittävä se totuus joka pätee oman hevosen kohdalla.. Mitä rungotonta ajattelit kokeilla? Mulla on nyt Barefootin uusin malli Notting hill. en ole vain ehtinyt sitä esitellä blogissa vielä.

  Hirmu hyvä havainto muuten tuo kavioiden kolme osaa :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainakin näin alustavasti olisi tarkoitus kokeilla juurikin Barefootia, kun se on ehkä kaikista tutuin. Voisitko suositella jotain muita hyviä rungotonmerkkejä? :)

   Poista
  2. Ja Barefooteista mietin niitä yleissatulamalleja, eli Cherokeeta ja Cneynnea. Myös Barrydale kuulostaa hyvältä. :) En vain tiedä, mitä eroja noissa malleissa on hevosen kannalta.

   Poista
  3. Mistä oot muuten tilannut tuon Notting hillin, kun Hevoskuiskaajalla ei ainakaan ole sitä myynnissä?

   Poista
  4. Tilasin notting hillin belgiasta. Ilmainen postitus suomeen kotiovelle asti, mutta käytännössä ei palautusoikeutta, tai saahan sen palauttaa mutta veikkaan että ei kannata kun postit belgiaan varmaan maksaa liikaa.
   http://www.barefoot-saddles.com/index.php?main_page=product_info&products_id=305

   Ukolla taitaa olla kuitenkin tuota tilaa selässä eli ei tarvi huolestua satuloitten pituuden takia varmaan. Mulle tutuimmat on bf ja freeform. Freemax voisi olla kokeilemisen arvoinen, en tiedä siitä paljoakaan mutta joillekin ihan pätevä kapistus. Oisin itse ehdottomasti kokeillut sitä mutta se on meille ehdottomasti liian pitkä :D -ainakin näin ajattelin joskus, täytyisi tarkistaa onko se sen pitempi kuin tuo notting hill. Täytteet ja huopa tulee yli satulantilan mutta tärkeintä on että paino ei tule yli satulantilan. Freemaxiin saa vaihdettua etukaaria, se vois olla plussa Ukon kannalta kun sillä on säkää. Barefootiinkin saa vaihdettua mutta en ole varma tuoko ne oikeastaan korkeutta lisää, leveyttä ne kaaret enempi säätää.

   Cherokeesta oon itsekin ollu kiinnostunut, siitä jos haluaa nätimmän niin on olemassa classic-versio.

   Cheyennessä ei ole polvitukia. muita eroja en cherokeehen tiedä. cheyenne on semmonen jotenkin kevytversio käsittääkseni.

   Barrydale on koulusatula minun mielestäni, siipi on aika suora ja pitkähkö.

   Hevosen kannalta en tiedä mitä eroa eri malleissa on, valmistajan mukaan ei välttämättä mitään, paitsi satulan pituudessa ja siiven pituudessa on eroja.

   Jos hankit barefootin suosittelen ostamaan uutena sen sillä teillä on säkää ja selkärankaa kuten meilläkin ja uusissa on paras selkärankatila minusta kun hyö kehittää sitä kokoajan eteenpäin.

   Hintaluokka on freemaxissa ja Barefootissa sama, melkoisen huokeita satuloita uusinakin.
   Varaudu siihen että noitten rungottomien maailmaan joutuu vähän tottumaan, runkosatulaan tottuneelle se on aika kulttuurishokki, ne on niin erilaisia :D.
   Veikkaisin, siis vain veikkaisin, en tiedä, että freemaxissa on kapeampi istuin, barefootissa on ainakin minusta melko leveä istuin noin niinkuin ratsastajan kantilta.

   Freeform on teidän kannalta poissuljettu ellette halua alkaa räpeltämään ilmatyynyromaanin kanssa, aika riskiostos olisi se ja teille tarvisi säkäleikkauksen eli joutuisitte tilaamaan tehtaalta italiasta ja voin sanoa että tonni ei riitä siinä vaiheessa :D.

   Poista
  5. Kiitos kattavasta vastauksesta! :) OLin itse asiassa yhteyksissä myyjän kanssa ja hänen mukaansa Cneynne on ns. halppisversio Cherokeesta. Säätömahdollisuuksia ei ole niin paljon.

   Barryladen kohdalla kylläkin luki, että se solveltuu erinomaisesti matkaratsastukseen, mutta myös kaikkeen muuhun.

   Nyt viikonloppunahan saamme sen Trekker Masterin kokeiltavaksi. Siitä olisi tarkoitus tehdä postausta. Katsotaan sitten, mihin mennään. Yhdellä hevostutullani on korkeasäkäisellä lämppärillä käytössä Barefoot, joten voisin pyytää sitä kokeiltavaksi.

   Freemaxista voisin etsiä lisää tietoa.

   Poista
  6. Barefootia markkinoidaan melkeen mallista riippumatta käyvän kaikkeen ratsastukseen. Esim Londonia jotkut käyttää niin kouluratsastukseen, maastoon kuin pienille esteillekin. Ratsastaahan jotkut runkokoulusatulallakin kaikkea mahdollista. Itse vaan en osaa mennä koulusatulalla muuta kuin koulua.

   Barrydale on belgialaisten sivujen mukaan luokiteltu koulusatulaksi "A beautiful new dressage saddle from Barefoot." ja kun vertailee eri malleja lähteekö siipi eteen vai alas niin siinä se lähtee alas, kuten koulusatulassa. Kannattaa vertailla noita kuvia ja miettiä mitä ratsastajana haluaa satulaltaan.

   http://www.barefoot-saddles.com/index.php?main_page=index&cPath=1&zenid=6s046ki941tpct88q2vgmlfpr4
   minusta noi belgialaiset sivut on paremmat kuin suomalaiset ja tuolta tosiaan saa sen ovelle asti kuljetuksen ilmaiseksi eli ostos on halvempi. Ostaminen käy ilman visaa pankkisiirtona verkkopankin kautta eli on varsin yksinkertaista.

   Tuossa on muuten tuo nätimpi cherokee, ei oo niin länkkärimäinen kuin alkuperäinen http://www.barefoot-tack.co.uk/barefoot-cherokee-classic-5-p.asp

   Jee, odotan innolla trekkerin sovituskokemuksia!!

   Poista
 2. Ainiin ja piti tuohon sieni-huoleen sanoa että en usko sienen olevan syynä. Se näyttää olevan eniten guerralaisten vuolijoiten opeissa, jotka hyvin helposti ensimmäisenä selittävät asioita sienellä. He tekevät myös hyvää työtä mutta täytyy muistaa että kengitysseppienkin koulutus on aika hyvä :)

  Täällä on aiheeseen liittyvä kirjoius kengityssepän näkökulmasta http://www.villanen.fi/blog/kaikki-blogijutut/303-syksyn-sienisatoa

  VastaaPoista

Kommentoithan asiallisesti, kiitos! :)