torstai 26. syyskuuta 2013

Mitä se UUSI ALKU tarkoittaa?

Päivittelyä ei ole nyt tullut vähään aikaan, mutta se ei todellakaan johdu kiireistä, vaikka nyt onkin koeviikko meneillään, vaan siitä, ettei ole ollut mitään kerrottavaa, josta olisi saanut yhtä virkettä pidemmän postauksen. :D Aktiiviselle lukijalleni Bessielle olen päivittänyt satulakuulumisia. ;) Tosiaan haemme tänään kokeiltavaksi Freemaxin rungottoman. Luvassa useampiakin kokeilupostauksia, sillä satula on viikon kokeiluajalla.

Freemax on kevyt, mutta silti tukeva rungoton satula. Satulassa on metallinen etukaari, joka tekee siitä tukevan. Etukaari on täysin siirrettävissä/poistettavissa. Satulan alle tulee Barefoodin huopa, jota pystyy tarpeen mukaan täyttämään, mikäli on tervetta korkeammalle säkätilalle tai selkärangantilalle. En malta odottaa! En toisaalta viitsi herättää liian suuria odotuksia, jos satula ei olekaan hyvä. Peukut kuitenkin pystyyn, että saisimme vihdoin sopivan satulan.

Kesäkuvahaaste-postauksessa kuvailin yhtä ylimääräistä kuvaa sanalla uusi alku ja luopasin selittää sen tarkoituksen erillisessä postauksessa. Nyt on sopiva sauma siihen, koska olen tehnyt jo tämän päivän kokeen ja odotan palautetunnin alkamista.

Sanotaan näin, että meillä on ollut sen verran paljon ongelmia mm. epäsopivien satuloiden kanssa, että aina ei tiedä, mistä Ukon käytös johtuu. Onko se opittua vai reagoiko se oikeasti epäsopivaan satulaan tai sen aiheuttamiin jumeihin? Ukko alkoi suhtautua kentälle menoon nihkeästi eikä se halunnut juosta narussa. Tarkoitushan olisi, että hevonen ajattelisi eteenpäin. Se liikkuisi aktiivisesti eteenpäin, ja oppisi, että, kun liikut reippaasti eteenpäin, saat tauon. Ukolla taas oli jatkuvasti ns. jarru päällä. Sen lisäksi, että Ukolla on ikäviä muistoja varusteista ja ympyrällä juoksemisesta (yritimme toissa kesänä selvittää, mitä jalkaa Ukko ontui) olemme myös itse huomaamattamme pikkuhiljaa opettaneet Ukkoa tähän käytökseen. Jos Ukko on juntannut ympyrällä, omat energiat ovat menneet alas ("Onko sillä joku? Eikö se vaan tykkää?"), ja homma on loppunut siihen.

Annoimme Ukolle lomaa, kutsuimme hierojan ja lopetimme satulan käytön kokonaan. Päätimme aloittaa hommat ilman satulaa ja maastakäsintyöskentelyllä. Kertaamme vanhoja käskyjä ja opetamme Ukon uudestaan ajattelemaan eteenpäin. Hidastelu ympyrällä ja ratsataessa on vähentynyt huimasti. Ukko on aiemmin oppinut, että pitkin ohjin se saa löntystää hitaasti, mutta nyt olemme kiinnittäneet huomiota siihen, että sen pitää kävellä koko ajan reippaasti eteenpäin. Ukko on herkistynyt avuille ihan hirveästi.

Toinen asia, jota olemme joutuneet palauttamaan Ukon mieleen on ihmisen tilan kunnioittaminen. Jälleen kerran. Itse ei aina kiinnitä tarpeeksi huomiota omaan käytökseensä. Sitä on huomaamattaan väistänyt Ukkoa ja antanut sen juosta narun jatkona miten sattuu. Ja kaikki varmasti tietävät, mitä siitä seuraa, kun 500 kilon eläin ei kunnioita ihmisen tilaa. Ongelmiahan siitä tulee! Ukko alkoi esimerkiksi rohmuamaan makupaloja ja lähti pesupaikalta ominlupineen. Jouduimme kertaamaan ihan perusasioita kuten taluttamista. Nyt on onneksi jo rajat palautettu oikeille paikoilleen. Omaan ja Ukon käytökseen on alkanut kiinnittää enemmän huomiota. Ja Ukko kiittää: Ei rakkautta ilma rajoja. :)

Mitättömältä tuntuvat asiat voivat paisua isoiksi ongelmiksi.  

4 kommenttia:

 1. Hah, kiitos tästä. Pisti itsekkin miettimään, että josko ne rajat asettaisi hieman selvemmiksi. Toisinaan huomaa meinaan, että Akonkin astuu varpaille tai kulkee melkein kun lävitse ja väistääkö siinä sitten vaistomaisesti? Ei tätä onneksi usein tapahdu ja tosi kohtelias nuori on, mutta ettei mitään ongelmia pääsisi syntymäänkään, kiitos muistutuksesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin tämä alkoi niin mitättömältä tuntuneista tilanteista. Ukko esimerkiksi kävelee eteen ja itse vaistomaisesti väistää, vaikka olisi pitänyt pyytää hevosta väistämään.

   Ukkokin on aina ollut todella kohtelias, ja tuo käytös ihan oman huolimattomuutemme tuotosta. Onneksi asiat ovat taas palanneet oikeisiin uomiinsa. :)

   Poista
 2. Kuulostaa oikein hyvältä :). Satulakuulumisia odotellessa... Itse oon pessimisti ja aattelen ettei se kuitenkaan sovi- oon tottunu ajattelemaan näin satuloista, mutta jospa sittenkin :D, kokeilematta ei voi voittaa.

  VastaaPoista

Kommentoithan asiallisesti, kiitos! :)