torstai 12. syyskuuta 2013

Esittelyssä Ukon kaviot

Olen puhunut niin paljon Ukon huonoista kavioista, että päätin nyt vihdoin räpsäistä niistä kuvat. Jos olisin ottanut kuvat esimerkiksi kesän alussa, ne näyttäisivät ihan toiselta. Täytyy siis olla iloinen, että kavioiden suhteen on tapahtunut edistystä!

Etukaviot sivulta. Pikkuhiljaa yritetään kasvattaa kantoja ja saada kavio enemmän pystyyn. Nythän kannat menee pitkälle alle. 

Takakaviot. Huomaa taemman kavion alereunassa oleva lohkeama. Oikea takakavio on ollut kautta aikojen Ukon heikoin kavio. Toissa kesänä oli samassa paikassa lohkeama, mutta silloin se oli ns. läpi asti. 
Tästä huomaa, miten kaviot leviävät ihan alhaalta. Jokin aika sitten tuo taitoskohta, josta kavio lähtee yhtäkkiä leviämään, oli huomattavasti ylempänä.
Ei tarvitse varmaan kovin kauaa odotella ennen kuin kaikki huono kavio on kasvanut pois. Ehkä voimme ensi kesänä kokeilla kengättömyyttä, jos kaikki sujuu hyvin. 

13 kommenttia:

 1. Tosi mielenkiintoista nähdä näitä kuvia. Mutta ohhoh, en kyllä yhtään ihmettele että oot sanonu kavioita huonoiksi... Mut ei nuo varmaan ihan toivottomat ole. En ole kyllä koskaan nähnyt noin paljon flarea kuin tuossa vas. etusessa näkyy. Onko tuo kuinka vanhassa kengässä? Miten ihmeessä tuo pääsee ees leviimään noin kun naulat on kiinni..

  Tuo on tyypillistä ravikaviolle että kannat on tuolla kavion alla. Niin ne meilläkin oli ja peruuntui vajaassa vuodessa paikallensa :)

  Onpiko ollut koskaan kengittäjällä vaikeuksia saaa kenkiä lyötyä? TArkoitan onko aina tuota ainesta, johon lyödä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ukko oli kengitetty kuvan ottohetkellä noin viikko sitten. Meillä on ollut myös kavioiden suhteen takapakkia. Jossain vaiheessa oli sellainen kengittäjä, joka muotoili kavion kenkään eikä kenkää kavioon. Ja sitten kaviokuume kulutti kantoja ihan hirveästi, kun Ukko vältteli kipua nojaamalla kannoilleen.

   Kengittäjällä ei ole tietääkseni ollut vaikeuksia. Tosin hän sanoi toissa kerralla naulanneensa reiät 1,2 ja 4, kun normaalisti naulat laitetaan reikiin 1-3, jolloin kavion takaosa jää ilman nauloja. Se edistää kaviomekanismin toimintaa. Lohkeama oli juuri 3. reiän kohdalla.

   En tiedä, mitä flarea on, mutta voisin googlettaa.

   Kaviot ovat onneksi jo huomattavasti paremmassa kunnossa, kun vielä jokin aika sitten. Huomaa selvän eron äänessä, kun koputtaa kynnellä kavion yläosaa ja sitten takaosaa.

   Poista
  2. flare= leviäminen
   On kyllä tosi jännä että nuo on vasta viikon vanhassa kengässä. Mut tosiaan kyllä paranemista varmasti tapahtuu ja kaviokuume ei voi varmaan olla jättämättä jälkiä.

   Poista
  3. Ukkoa pitää kengittää tosi usein (4-6 viikon välein) muuten kavio leviää yli kengästä ja lohkeaa.

   Kavioissahan näkyy hevosen aiempi elämä. Ukon tapauksessa kaviokuume, voimakas stressi, mahdolliset ravintoainepuutteet (ei saanut aiemmalla tallilla tarpeeksi heinää ---> laihtui voimakkaasti).

   Poista
  4. Nyt kun nuo monet stressitekijät on poissa niin voi olla että se vois parhaassa tapauksessa oikeesti hyötyä kengättömyydestä sitten vuoden päästä. Sitten sen näkee miten käy, mutta se riskihän siinä kyllä on kun on tommoset noin huonot kaviot että ne sitte kuluisi liikaa. Mutta siihen mennessä ehtii koko kavio uusiutuakin jo ja olla parempi. Kiitos kun jaoit nämä kuvat, minusta on hirmu mielenkiintoista nähdä toisten hevosten kavioita kun yleensä ei hirveesti niitä pääse näkemään.

   Poista
 2. Näyttää kyllä aika... jännältä, mikäli hevonen on tosiaan kengitetty vain viikko sitten. Onko teidän alueellanne mahdollista saada CE-F seppää käymään, vaikka vain konsultaatiokäynnille? Voisi vielä saada uusia näkemyksiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo voisi olla ihan hyvä idea. Ei ole koskaan haittaa, vaikka saisi useamman kuin yhden näkemyksen samaan asiaan. Tuntuu vain jotenkin kiusalliselta pyytää toinen kengittäjä paikalle, kun Ukkoa kengittää tallinpitäjämme. Voi olla, ettei siinä ole mitään kiusallista, vaan kuvittelen vain.

   Poista
 3. Moi! Vanha ketju mutta eksyin tänne etsiessäni tietoa tuosta kavioiden leviämisestä eli kellottumisesta.. Kiinnostaisi tietää millainen teidän tilanne on tällä hetkellä kun on muutama vuosi kulunut? Kuinka pian kellottuminen antoi periksi? Vai antoiko

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi!

   Ukon kohdalla kavioiden leviäminen on seurausta kaviokuumesta. Kaviokuumen seurauksena kavion koossa pitävä "liima" (anteeksi amatöörimäinen ilmaukseni, koska en muista kavion osia) vioittuu eikä se uusiudu enää. Niinpä seinämä pyrkii väkisin irtoamaan, jolloin ainoa keino vain on ronkisti ottaa leviävä osa pois. Kaviot leviävät siis nykyisinkin, jos kengitysväli pitenee liian pitkäksi (kavio kasvaa yli kengästä).

   Poista
 4. Juu näin ymmärsin tekstistä.. Omalla hevosellani oli ilmeisesti alkukesästä LGL eli matala asteinen kaviokuume ja nyt kellottumista nähtävissä jonkin verran.. Siksi kyselin, että jatkuuko tämä vai loppuuko se jossain vaiheessa... yksilöllistäkin tuo tietty voi olla.. Kiva kun vastasit! :) t. Elina

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kengittäjän mukaan kavion koossa pitämä "liima" ei enää uusiudu, joten kavion leviäminen estetään niin, että leviävä osa vain otetaan reilusti pois. Ukollakin oli lievä kaviokuume joka jalassa.

   Poista

Kommentoithan asiallisesti, kiitos! :)