tiistai 25. kesäkuuta 2013

Ukon iho-oireilun historia

Ukon tultua meille kesällä 2011 huomasimme välittömästi sen kaulassa olevan patin ja keskeltä kaulaa katkenneen harjan. Saimme patin hoitoon ohjeet eläinlääkäriltä, mutta ne eivät auttaneet.

Katkennut harja.
Patti suojattuna laastarilla.
Harjan kaljuuntumisen syyksi selvisi se, että Ukko yritti tavoitella ruohoa aidan toiselta puolen, jolloin harja hankautui putkiaitaan. Tammikuussa 2012 kalju olikin kasvanut pois, ja siistimme harjan saman mittaiseksi.

Siistitty harja
Patille ei tehty koko talvena mitään, koska Ukko ei varsinaisesti siitä kärsinyt. Se kuitenkin aukesi vähän väliä  hankauduttuaan loimiin, karsinan reunaan jne. Siksi aloimmekin epäillä, että patti on mm. loimien hankauksesta syntynyt haava, joka ei ole päässyt missään vaiheessa parantumaan.

Keväällä alkoi myös iho-oireilu. Ihmeellisiä finnin tapaisia patteja ilmestyi vasemmalle puolelle kaulalle. Muutamassa viikossa finnit muodostivat kaulalle yhteinäisen ryhäelmän, joka kutisi todella paljon. Karvakin kaljuuntui ryhäelmän kohdalta.

Iho-oireisiin kokeiltiin vähän aikaa jotain shampoota, mutta se ei auttanut. Otimme myös näppylöistä sieninäytteen, mutta tulos osoittautui negatiiviseksi.

Huomaa kaulan ryhäelmä
Huhtiikuun lopussa 2012 Ukon kaulan pattia kävi katsomassa eläinlääkäri, jonka antamat hoito-ohjeet tepsivät ensimmäistä kertaa. Hän neuvoi hankamaan pattia mäntysuovalla. Patti pieneni nopeasti.
'
Toukokuussa iho-oireilu oli levinnyt vasemmalla puolelta myös oikealle. Kesäkuun alussa näppylät kuitenkin yhtäkkiä hävisivät ja tilalle tulivat kutiavat paarman puremat. Löysimme mehiläisvahaa sisältävän Bio -voiteen, joka auttoi paarman puremiin kuin taikaiskusta.

Vasemmalla iho-oireilu on rehevöitynyt entisestään. Huoma kyljen patit. 24.5.2012
 Saimme olla hyvin pitkään ilman näppylöitä kunnes joulukuussa 2012, sairasloman aikaan, ne ilmestyivät jälleen. Tällä kertaa iho-oireilu ilmeni hieman eritavalla. Kaulalle ei muodostunut enää yhtenäistä ryhäelmää. Näppylät olivat nyt isompia ja niistä esiintyi vasemmalla puolella harvakseltaan joka puolella ja aavistuksen myös oikealla puolella kaulalla. Lisämausteena harjan ja hännän kutina. Kokeilimme Bio -voidetta näppylöihin ja se auttoi. Kutina ja näppylöiden määrä pysyivät kurissa.

Jossain vaiheessa keväällä näppylät hävisivät hetkeksi kokonaan. Syynä oli todennäköisemmin lynfaneste-elvytys, joka saa aineenvaihdunnan liikkeelle.

Pesimme Ukon kesäkuussa. Ajattelimme sen helpottavan hännän ja harjan kutinaa. Pesu auttoikin viikoksi, mutta sen jälkeen kutina tuli entistä pahempana takaisin. Häntä ei kylläkään enää kutise vaan lautaset ja peppu. Harjan tyvi, säkä ja lihas lavan takana kutisevat. Hieronnassa puhuttiin jotain spinaalipisteistä, joiden kohdalla Ukolla voisi olla jotain ongelmaa. Spinaalipisteitä siis sijaitsee (ainakin) pepussa rangan lähellä. En vain tiedä, mihin nämä pisteet vaikuttavat, mutta ilmeisesti niihin koskeminen aiheuttaa Ukolla kutinareaktion ja se alkaa vääntämään kehoa kummallisesti mutkalle.

Ukkoa kutisee
Tällähetkellä oireilua on siis tuo harjan tyven, sään, lavan takana olevan lihaksen ja pepun kutina. Näppylöitä ei juurikaan ole. Syytä ihon oireilulle ei ole löytynyt. Olen yrittänyt löytää sen yhdistävän tekijän, joka laukaisee aina tämän oireilun, mutta tähän asti se on tuntunut olevan täysin sattumanvaraista.

Syitä, joita olemme iho-oireilulle miettineet:

SÄILÖHEINÄ

Miksi iho alkaa oireilla vasta monien kuukausin päästä, vaikka hevonen olisi koko ajan syönyt säilöheinää?

LIIALLINEN LOIMITUS

Iho on rehevimmillään silloin, kun ei ole todellakaan enää loimituskausi menossa.

SATULA

Kun satula on ollut pitkään vasemmalle puolelle kierossa puristaen, se voi estää aineenvaihdunnan toiminnan. Mutta meillä ei ollut tätä satulaa toissa talvena, vaikka silloinenkin satula oli epäsopiva.

AINEENVAIHDUNNALLINEN HÄIRIÖ

Voisi olla, koska Ukko lihoo aika huonosti ja on jaloistaa todella kuiva. Tämä siis voisi kertoa siitä, ettei aineenvaihdunta toimi hyvin. Proteiinin avulla poitsu on onneksi lihonut. Mutta mikä aiheuttaa aineenvaihdunnalliset ongelmat?

Toisaalta iho-oireilu on ollut sen verran erilaista molempina vuosina, että pitäisikö ne kokonaan erottaa toisistaan?2 kommenttia:

  1. On tätä tarinaa kyllä kertynyt teillekin :S. Tää on semmosta salapoliisityötä, aina ei ikinä syyt selviä ja oireet tulee ja menee.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuntuu, että iho-oireilee niin sattumanvaraisesti, ettei sitä oikein osaa sanoa, mikä sen aiheuttaa. :/ Onneksi tämä ei kuitenkaan vaikuta mitenkään merkittävästi Ukon elämänlaatuun, vaikka toki olisi mukava, jos syy löytyisi. Haluaisin kovasti kokeilla, miten säilöheinästä pois vaihtaminen vaikuttaisi, mutta se ei valitettavasti ole mahdollista (tallillamme kuten monilla muillakin täysylläpitotalleilla ei yleensä ole saatavilla kuivaheinää). Toisaalta, miksi iho ei reagoi koko ajan siihen säilöheinään vaan vain kausittain. Ehkä tämä vielä joskus selviää...

      Poista

Kommentoithan asiallisesti, kiitos! :)