tiistai 18. kesäkuuta 2013

Vuodatus ja oivallus

Olin yhteyksissä erääseen alueellamme toimivan kengättömyyteen perehtyneen vuolijan kanssa. Ihan aluksi, haluaisin oikaista kavioiden kunnon arviointia -tekstissä esiintyneen väittämän. Väitin, että "viime kesän kaviokuumen "turmeleva" kavioaines on nyt ehtinyt kasvaa alas saakka, mikä tekee kavion alaosasta haperoista ja herkästi lohkeilevaa." Mutta kaviokuume ei turmele kavioainesta vaan kaviokoteloa(sarveista) ja kavioluuta kiinnittävän lamellin irtoamista tapahtuu. Itsehän en edes tiedä kavion rakenneosista mitään.

Vuolija myös totesi, että kaviokuumekaviossa on myös hyvin herkästi sieni-infektiota, joka myös haurastuttaa sarveista. Itsellänihän ei ole sieni-infektiosta mitään kokemusta eikä kyllä kengittäjäkään ole asiasta mitään huomauttanut. Toisaalta, tunnistavatko kengittäjät yleensä kyseistä sairautta.

Kengättömyyten perehtynyt vuolija suositteli minulle kavionhuoltokurssia, jos kerta olen kiinnostunut kengättömyydestä. Sellainen järjestettäisiin kuulemma heinäkuun lopussa aika lähellä paikkakuntaani. Alun innostukseni vaihtui kuitenkin jo pienoiseen epätoivoon, kun huomasin kurssipäivän hinnan olevan yli 100 euroa.

Tuleekohan tästä kengättömyydestä suoraan sanottuna oikein mitään, koska se tuntuu olevan niin kallis investointi ja vaativan niin paljon työtä. No se työ ei haittaa, mutta rahan meno kylläkin. En tiedä, miten saisin vanhemmat ylipuhuttua tähän. Bootsitkin maksaisivat yhteensä yli 200 euroa. Ehkä pitäisi vain odottaa siihen, kun on itse työelämässä ja omistaa tarpeeksi suuren rahapussin.

Bootseista tulikin mieleen, että on virveellistä väittää, että hevonen pärjäisi ilman kenkiä niin kuin jotkut väittävät. Bootsitkin ovat kengät, ja monet hevoset tarvitsevat niiden antamaa suojaa. Bootsien idea on sama kuin rautakengällä: suojata kaviota. Näen kuitenkin bootsit hevosystävällisempänä vaihtoehtona, joka myös maksaa.

Kuolaimettomat suitsetkin olivat todella kalliit, ja minulla meni pitkään ennen kuin sain vanhemmat suostuteltua niiden ostoon. Hintaa kertyy heti, kun on esimerkiksi hevosen pään anotimiaa mukailen suunnitellut suitset.

Tai ehkä vain en ole tottunut hevosmaailman todelliseen hintatasoon, kun Ukon lähes kaikki varusteet on ostettu käytettynä. Kyllähän ilmeisesti niitä satulahuopiakin saa lähes 100 eurolla, jos lähtee etsimään.

Tämän vuodatuksen päälle voisin vielä kertoa, että Ukolla oli sunnuntaina taas hieronta. Tällä hertaa ruuna ei ollut demona vaan kahden hierojaopiskelijan hierottavana. Voi että, kun osaisi itsekin hieroa! En edes tiennyt, miten paljon erilaisia hoitomuotoja on perinteisin hieronnan lisäksi; lymfaneste-elvytys, kraniosakraalikäsittely, triggerpistekäsittely, spinaalipistekäsittely ja kavion heijastepisteet eli T-pisteet. Niin mielenkiintoista!

Ukolla oli kuulemma ongelmaa lannerangalla ja ristiluulla. Suosittelivat uutta käsittelyä kahden viikon päähän, koska Ukko reagoi niin voimakkaasti. Lisäksi he myös suosittelivat jotakin uutetta, jonka nimeä en nyt muista. Lisäksi hierojaopettaja katsoi satulaamme ja hänen mielestään se on liian kapea Ukolle. Vaidoimme isompaan kaareen ja satula istui heti paremmin edestä eikä jäänyt pystyyn kuten aiemmin. Nyt ei auta muu kuin ratsastaa ja tunnustella, miten hevonen liikkuu. Aluksi siis ilman mitään täytteitä. Se saa kuitenkin odottaa huomiseen, sillä pidämme vielä tänään Ukolle vaapapäivän hieronnan takia. 

Täytyy vielä loppuun todeta, että kyllä lämmitti sydäntä, kun hierojaopiskelijat sanoivat, että Ukko näyttää onnelliselta hevoselta. <3 Heti tuli parempi mieli, kun muistelee tätä kommenttia. Miten kauan olenkaan pohtinut sitä, että, onko Ukko oikeasti tyytyväinen elämäänsä, ovatko olosuhteet riittävät jne. Olen vihdoin alkanut ymmärtää, että pitäisi olla tyytyväinen siihen, mitä jo on eikä koko ajan tavoitella jotain parempaa. Asiat voisivat olla nimittäin PALJON huonomminkin. Meidänkin tallillamme asuu hevonen, jonka osti sen pitkäaikainen hoitaja ratsastuskoululta, jossa tämä vanha hevonen joutui tekemään joskus kahdeksan tunnin päivää. Kauheaa! Hevonen ei olisi saanut edes välillä vettä, jos hoitaja ei olisi sitä juottanut.

4 kommenttia:

  1. Juu, kyllähän tähän harrastukseen saa rahaa kulumaan.. Itse lohduttaudun kengättömyyden aiheuttamissa kuluissa sillä, että aiempi kengittäjäni oli todella kallis. En uskaltanut sitä vaihtaa, koska sillä meni suht hyvin Akonin kanssa. En halunnut ottaa mitään riskejä, että joku tulisi ja saisi Akonin vielä hermostuneemmaksi operaatiosta.

    No olen sitten ajatellut, että ne bootsit jotka joskus tarvitsee ostaa, maksavat saman verran kuin pari kolme kengityskertaa. Samaten vuolukurssi oli mieelstäni hintansa veroinen, koska samaa tietopakettia tuskin olisin muualta saanut. Laskin myös säästäväni, kun opin itse vuolemaan, eikä tarvitse maksaa ulkopuoliselle vuolijalle enää niin usein..

    Mutta toki elän itse oman kukkaroni kanssa ja päätän itse mihin rahani laitan. Kukaan ei voi puolestani päättää.. Tilanne olisi varmasti ihan toinen, jos eläisin vielä vanhempien rahoilla (tosin vanhempani eivät koskaan olisi minulle hevosta ostaneet, se kun maksaa niin paljon, heh :))

    Zemppiä sinulle! Hieno kuitenkin kuulla, että löysit läheltä kengättömiin erikoistuneen ihmisen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! :) Eiköhän tämä tästä. Ennen kuin tätä kengättömyyttä lähdetään viemään yhtään pidemmälle, on tarkoitus saada muuten asiat kuntoon mm. satulan osalta ja selvittää, onko kavioissa mahdollisesti sieni-infektiota, kun ovat niin huonokuntoiset.

      Poista
  2. Bootsejakin saa käytettynä, kannattaa katsella. Ja ainakin voi itse opiskella ja opetella ennen kengättömyyteen ryhtymistä. Tietää sitten paljon enemmän. Ja totta, kengäthän ne bootsitkin on, toiset vaan naulataan ja toiset tulee tarroilla :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, olen kyllä kuullut, että jotkut ovat ostaneet bootseja käytettyinä. Mietin vain, että ovatkohan kovin kuluneita, kun kuitenkin joutuvat aika kovalle kulutukselle.

      Tuntuu välillä, että otan kenkien pois ottamisesta ja niiden pitämisestä liian suuren pultin. :D Eikai tällä nyt mikään kiire pitäisi olla. Voihan sitä siirtyä kengättömyyten vasta silloin, kun on sitä omaa rahaa ja voi itse päättää, mihin investoi.

      Kuulosti jotenkin aika rajulta: "Kengäthän ne bootsitkin on, toiset vaan naulataan ja toiset tulee tarroilla :D" XD Mutta tottahan se on! Onhan se aika karua, että hevonen joutuu pitämään sitä kenkää jalassaan 24/7, vaikka se tarvitsisi kavioilleen suojaa vain muutamaksi tunniksi päivässä liikutuksen yhteydessä.

      Poista

Kommentoithan asiallisesti, kiitos! :)