tiistai 31. joulukuuta 2013

Katsaus vuoteen 2013

En ole ennen tällaista "vuosikatsausta" tehnyt, mutta ajattelin, että semmoinen olisi ihan kiva niin pysyisi vähän kärryillä, mitä on tapahtunut. Vuodet kuluvat aina vain nopeammin.

Tammikuu
Tammikuun alussa palailimme pikkuhiljaa takaisin normaaliliikuntaan Ukon joulukuun sairastelun jälkeen.

Kävimme myös tammikuussa mukavilla maastolenkeillä ja hyppäsimme ensimmäisen kerran pitkän tauon jälkeen.


Videota katsoessa huomaa jo satulasta aiheutuneita ongelmia, jotka kärjistyivät myöhemmin keväällä.

Helmikuu

Helmikuussa huomasimme ensimmäisen kerran merkkejä Ukon ratsastuksellisista ongelmista, mutta emme laittaneet niitä satulan vaan oman epäjohdonmukaisuutemme syyksi. Ukko oikoi ympyrällä ja kiihdytteli kulmissa.

Helmikuussa satoi myös monta viikkoa jatkuvasti räntää.
Maaliskuu

Hyppytreeneissä Ukko oli todella innokas. Se hyppäsi ensimmäistä kertaa laukassa esteen yli! Kyseisen hyppykerran jälkeen emme ole Ukolla hypänneet.Maaliskuussa heräsimme huomaamaan myös sen tosiasian, että Ukko oli laihassa kunnossa ja pelkkä heinä ei riittäisi sen kunnossa pitämiseen. Pohdimme asiaa ja päädyimme syöttämään Ukolle Krafftin Groov 90 -rehu ja loimittamaan sitä enemmän.


Huhtikuu

Huhtikuussa kirjoittelin Ukon urasta "temppuponina". Temput ovat olleet kova sana tänä vuonna. Jalkapallo oli ensimmäinen temppu, jonka opetimme ja se onkin Ukon suosikkitemppu.

Pelailua. 

Huhtikuussa uskaltaiduimme pitkästä aikaa ratsastusvalmennukseen. Fiilikset olivat loistavat, vaikka istunta olikin kärsinyt todella paljon. Päätimme alkaa käydä säännöllisesti valmennuksissa. Saimme paljon vinkkejä treeneihin. Valmentaja oli juuri sopiva meille. Video ensimmäisestä valmennuksesta:Hyvä fiilis ei kuitenkaan kauaa kestänyt. Ukko ei suostunut kääntymään ja juoksi pois ympyrältä. Erityisesti oikea kierros oli hyvin vaikea. Lähdimme etsimään syytä.

Toukokuu

Ratsastus- ja istuntavaikeuksien syy löytyi jälleen vanhasta tutustamme -satulasta. Ukko oli vasemmalta puolelta lihaskäyhempi, jolloin satula painui kieroon ja esti kaarteissa liikkumisen. Tästä alkoi se kauhea satularumba, joka on kestänyt näihin päiviin saakka.Toukokuussa oli myös kaksi merkittävää vuosipäivää: Ukko täytti 12 vuotta ja kaksi vuotta tuli täyteen yhteistä taipalettamme.

Toukokuussa vihreään tottuttelua.


Kesäkuu

Kesäkuussa alkoi loma. Ukko vietti aikaa laitumella, kävimme valmennuksissa, otimme ratsutuksia, harjoittelimme temppuja ja muokkasimme satulaa.Heinäkuu

Ukko sai itselleen kauan odotetun tarhakaverin vanhasta pikkuruunasta.Ukko oli samalla laitumella kolmannen ruunan kanssa, jolta se todennäköisesti sai potkun olkaniveleen. Tästä teimmekin johtopäätöksen: Ei Ukkoa enää laumaan. Se on tähän asti saanut joka kerta potkun, kun se on sijoitettu uuteen laumaan.Haava ei alkanut paranemaan toivotulla tavalla vaan Ukko ontui viikkokausia. Näin jälkeenpäin Ukon olisi kannattanut olla täysin levossa, mutta ratsastimme sitä käynnissä. Olimme jo viemässä ruunaa klinikalle kunnes se lopetti ontumisen reilun viikon levon jälkeen. Eläinlääkäri kävi katsomassa sitä, mutta Ukko ei ontunut enää ollenkaan.

Oli myös ilo huomata, että laidun oli hoitanut tehtävänsä: Ukko oli pyöristynyt mukavasti!Heinäkuussa Ukon iho alkoi oreilla todella voimakkaasti. Luulimme sitä kesäihottumaksi, mutta oireilu jatkui vielä pakkasten jälkeenkin.
Elokuu

Elokuussa parantelimme vielä olkaniveleen tullutta potkuvammaa. Kaikkien mahdollisten kokeilujen jälkeen pääsimme myös lopulta siihen lopputulokseen, että meidän on hankittava Ukolle uusi satula.

31. päivä elokuuta meistä tuli Ukon virallisia ylläpitäjiä! Aiemmin ylläpitosopimus oli Satun äitillä, mutta, kun hän osti Ukon omakseen, minä ja Satu saimme virallisen ylläpitosopimuksen.Syyskuu

Syyskuussa kokeilimme paljon satuloita ja Ukolla oli syysvillit.

Koko syyskuun oli todella kuivaa ja lämmintä. Päivittäin lähes 20 astetta lämmintä!

Lokakuu

Lokakuussa satulan etsintä jatkui, joten teimme edelleen paljon juttuja maastakäsin.

Marraskuu

Marraskuussa ostimme Ukolla uuden satulan; Freemax Classicin. Sopiakseen se kuitenkin vaati työstämistä.Ukko sai kengityksen CE-F kengittäjältä huonojen kavioidensa takia. Lopputulos oli oikein hyvä.

Ennen

Jälkeen. 


Aloitimme heinälaatikko-projektin.


Heinälaatikko vaatii toisen samankokoisen lisäosan, jotta se olisi tarpeeksi suuri. 
Joulukuu

Joulukuussa kävimme Mintti Rautioahon maastakäsittelyvalmennuksissa ja saimme paljon vinkkejä tulevaan.

Ukon iho oireili taas todella voimakkaasti, joten päädyimme kokeilemaan kuivaheinää. Tähän asti se on auttanut todella hyvin!Joulukuun 30. päivä Ukon vasemman etujalan sisäpuoli oli turvonnut ja lämmin. Kylmäystä ja hoitavaa geeliä. Haavoja ei ole löytynyt, mutta tilannetta seurataan. Ontui ensimmäisenä päivänä, mutta käveli tänään jo paremmin.


Ajatuksia tulevasta vuodesta

Tällä hetkellä en oikeastaan jaksa toivoa muuta kuin Ukon saamista taas kuntoon. Vuosi siis alkaa kylmäilyllä ja tilanteen seuraamisella. Todennäköisesti jalka on venähtänyt, koska täällä on ollut viime aikoina todella liukasta ja Ukolla paljon energiaa. 29. päivä Ukko riehui kanssamme maneesissa, joten mistä sitä tietää, onko venähdys tapahtunut jo silloin. Harmittaa vain, koska olimme juuri aloittaneet kunnonkohotuskuurin. Toivottavasti sairasloma ei veny kovin pitkäksi.

Ehkä nyt yleisesti ottaen toivon seuraavalle vuodelle sitä samaa: eli toivottavasti Ukko pysyy terveenä ja pääsisimme kehittymään kokonaisuudessaan kaikilla osa-alueilla!

2 kommenttia:

Kommentoithan asiallisesti, kiitos! :)