maanantai 23. joulukuuta 2013

Haaste hevosenomistajille

"Tämä haaste on tarkoitettu niille, joilla on hevonen/hevosia. 

Tarkoitus olisi myös, että kysymyksiin vastattaisiin vähän laajemmin kuin yhdellä sanalla. 

Haasta vähintään kolme blogia, ei takaisin haastamista. Sinun pitää kertoa blogissasi kenet olet haastanut." 


Kerro hevosestasi: rotu, taso ja vähän luonnetta.

Lämminverinen ravihevonen. Tasosta on tällä hetkellä hyvin vaikea sanoa, koska olemme juuri nyt palailemassa takaisin työntekoon pitkän kevyen jakson jälkeen. Ratsastus on tällä hetkellä aika käyntipainotteista. Ravityöskentely perustuu tasapainon ja hyvän tahdin hakemiseen uraa pitkin. Käynnissä työstämme peruutuksia, pysähdyksiä, kokoamista, eteen-alas taipumista, asettumista, pohkeenväistöä jne.

Ukko on luonteeltaan ystävällinen, selväpäinen ja sosiaalinen sekä äärimmäisen herkkä. Ruuna on pienieleinen ja vetäytyy helposti kuoreensa, joten täytyy olla kuulolla.

Hevoset vai ponit? Miksi?

Hevoset. Eiköhän se kerro jotain, jos oma hevonen on yli 170cm korkea! :D 

Olen ollut aina enemmän hevosratsastaja. Ratsastuskoululla, jolla kävin oli pääasiassa hevosia ja muutama ihan pieni poni. Suosikkihevoseni oli tallin korkein hevonen. Olen ratsastanut myös poneilla, mutta mielestäni isommissa liikkeissä on helpompi istua, kun tikittävässä pikkuravissa. 

Ensimmäinen hevonen/poni, jolla ratsastit itsenäisesti enemmän. 

Ukko. Kouluttamaton ex-ravuri ei ole välttämättä paras valinta ensihevoseksi, mutta näin se elämä vain joskus menee.

Kumpi parempi, kengätön vai kengällinen?

En ole asiantuntija ja tästä aiheesta on aika mahdotonta saada puolueetonta tietoa. Olen kuitenkin henkilökohtaisesti sitä mieltä lähtökohtaisesti hevoselle on parempi elää luonnollisesti ilman kenkiä. On kuitenkin tilanteita, joissa hevonen tarvitsee lisäsuojaa kaviollaan. Silloin voi miettiä, voisiko perinteisen rautakengän tilalla olla bootsi eli hevoslenkkari.    

Hevosen kenkien koko?

Kaksi ja puoli, mutta sen kokoisia kenkiä ei ole saatavilla, joten kolme. :D

Klippaus: puolesta vai vastaan?

En  puolesta enkä vastaan. Jos hevonen on kovassa treenissä, sen klippaaminen on varmasti perusteltua. 

Tarhaavatko hevosesi yksin vai laumassa? Miksi?

Ukko tarhaa tällä hetkellä vanhemman ruunan kanssa.

Voisin olla aika varma, ettei mikään hevonen viihdy täysin eristettynä ilman minkäänlaisia hevoskontakteja. Mielestäni yksin tarhaaminen ei ole automaattisesti huonompi juttu kuin laumassa tarhaaminen -ei todellakaan! Tähän vaikuttaa niin monta seikkaa.

Valitettavasti en ole tähän mennessä vielä tavannut yhtään toimivaa laumaa. Nyt puhutaan sitten isommista laumoista, joissa on vähintään viisi hevosta. Luonnossahan hevoset elävät tiivissä perheyhteisöissä. Ihmisellä on suuri vastuu laumaa muodostaessaan, jotta varmasti kaikki hevoset tulisivat hyvin toimeen keskenään. Harmittavan usein hevoset vain lyödään samaan tarhaan ja ajatellaan niiden tulevan toimeen keskenään. Tilannetta voisi hyvin verrata Big Brother taloon: Suljettuun tilaan valitaan sattumanvaraisesti ihmisiä. Tunteet kirityvät ja riitoja syttyy, koska ihmiset joutuvat olemaan jatkuvasti samassa tilassa myös sellaisten kanssa, joiden kanssa he eivät tule hyvin toimeen.

Lauman jäsenten valitsemisen lisäksi myös se elintila on todella tärkeä. Ruoka-, juoma- ja lepopaikkoja tulisi olla tarpeeksi, jotta vältyttäisiin nahistelulta. Ja tietenkin täytyy miettiä sitä, millaisiin oloihin kyseinen hevonen on tottunut. Ikänsä yksin elänyt hevonen ei välttämättä enää totu laumaelämään. Ukko on tästä oivallinen esimerkki.

Yksin tarhaaminen usein johtuu pienistä tarhoista ja omistajan pelosta, että hevonen teloo itsensä. Ukko tarhasi viime talvena yksin, mutta ei edellämainitsemistani syistä. Ukkoa oli kiusattu edellisenä kesänä niin paljon laumassa, että se ei yksinkertaisesti pitkään aikaan halunnut muiden hevosten seuraa.

Olen sitä mieltä, että hevosen on parempi tarhata yksin kuin olla samassa sellaisen hevosen kanssa, jonka kanssa se ei tule hyvin toimeen. Tässä täytyy taas korostaa ihmisen vastuuta tarhakaveria valitessaan, jotta ulkoilu olisi molemmille hevosille sekä turvallista että mukavaa. Ymmärrän omistajan huolen siitä, että hevonen loukkaantuu kaverin kanssa tarhatessa, mutta en hyväksy sitä perusteluna hevosen yksin pitämiseen, jos siis kaikki muut seikat ovat kunnossa (riittävän kokoinen tarha, oikein valittu tarhakaveri jne.). Täytyy muistaa, että hevonen on kuitenkin laumaeläin.



Ratkaiseeko hevosessa enemmän sen luonne vaiko ulkonäkö?

Luonne ehdottomasti. Olen aina ollut mieltynyt enemmän raskasrakenteisempien hevosten ulkonäköön, mutta tähän mennessä jostain syystä kevytrakenteisten hevosten kanssa kemiat ovat kohdanneet.

Ukossa en tykästynyt luonteeseen enkä ulkonäköön. Ensikohtaamisemme on siinä mielessä hieman epätavallinen, koska se ei todellakaan ollut rakkautta ensisilmäyksellä. Ukko ei herättänyt minussa oikein minkäänlaisia tunteita. Se oli kamalan levoton hoitaessa ja ratsastuskin oli vähän mitä sattuu. Olin jo kieltäytymässä, mutta Satu sitten sai minut vakuutettua siitä, että voisimme hoitaa Ukkoa yhden kesän ajan. Yhden kesän - nyt kahden ja puolen vuoden jälkeen olemme Ukon virallisia omistajia. Lopulta opin pitämään Ukosta varmasti yhtä paljon kuin ne hevosenomistajat, joihin hevonen teki lähtemättömän vaikutuksen jo ensikohtaamisella.

Millainen on hyvä hevosblogi?

Teksti on sujuvaa ja selkeää. Kuvat värittävät kirjoituksia. Kuvat ovat laadultaan pääosin hyviä. Videoita voi olla aina välillä, mutta itse en ainakaan jaksa niitä kovinkaan paljon katsoa. Miellyn blogeihin, joiden pitäjillä on samantyyppinen ajatusmaailma kuin minulla. Toisaalta saatan lukea jotain blogia myös siksi, että blogin pitäjän eriävät mielipiteet kanssani kiinnostavat. Se avaa näkökulmaa, kun lukee myös sellaisten hevosihmisten blogeja, jotka toimivat eri tavalla kuin minä hevostensa kanssa.

Pahin tippumisesi?

Varmaan ihan ensimmäinen tippumiseni. Hevonen heitti laukassa pukin juuri, kun ajattelin, että ehkä tästä selvitään. Lonkka meni niin kipeäksi, etten pystynyt osallistumaan katrillinäytökseen. 

Kuinka monta loimea hevosesi omistaa?

- fleecevuorellinen sadeloimi 
- 180 gramman täytteellä varustettu sadetta pitävä ulkoloimi 
- kaksi paksumpaa toppaloimea
- fleeceloimi
- vohveliloimi

Eli yhteensä kuusi loimea. Ukko saa joululahjaksi heijastinloimen maastoiluun.

lokakuu 2012

Kuinka usein hevosesi liikkuu?

5-6 kertaa viikossa aika kevyesti käyntipainotteista liikuntaa, mikä ei Ukolle riitä. Se on vetänyt aikamoista rallia jäistä tarhaa pitkin. Joulun jälkeen on tarkoitus aloittaa kunnonkohotuskuuri. 

Oletko varovainen vai "uhkarohkea" ratsastaja?

Ehdottomasti varovainen. Välillä jopa liian varovainen. Kaikenlaisten sattumusten seurauksena olen kärsinyt monelaisista ratsastukseen liittyvistä kammoista. Oikeastaan kärsin niistä edelleenkin, mutta niiden kanssa pystyy elämään. Välillä on vähän huonompia ja parempia kausia. Esimerkiksi kesällä maastoilin Ukon kanssa ihan yksin tai toisen hevoskaverin kanssa, mutta nyt kynnys lähteä maastoon edes kaverin kanssa on noussut. Syytä en oikein osaa sanoa.

Tämä haaste on kietänyt sen verran monessa blogissa, joten en haasta nyt ketään.



Rauhallista joulua! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoithan asiallisesti, kiitos! :)