sunnuntai 12. tammikuuta 2014

Mitä jalalle ja iholle kuuluu?

Mainitsinkin jo vuosikatsauksessa kuivaheinän kokeilusta Ukon iho-oireisiin sekä Ukon jalkavammasta, mutta ajattelin vielä selvittää asian perinpohjin. Jos nyt ensin aloitetaan siitä polttavammasta, eli Ukon jalasta. 30. päivä tallilla oli "kiva" yllätys, kun huomasimme Ukon vasemman etujalan sisäpuolen olevan turvonnut ja jalka muuten polvesta alaspäin kuuma. Haavoja ei löytynyt eikä kaviossakaan ollut mitään epäillyttävää. Kävimme maneesissa kävellyttämässä, mutta Ukko ei liikkunut kovin hyvin vaan ontui selkeästi vasenta etustaan.

Seuraavina päivinä Ukko liikkui jo paremmin ja pian ei ollut havaittavissa ontumista enää ollenkaan. Viikon levon jälkeen olemme alkaneet viime maanantaina pikkuhiljaa kävellyttämään Ukkoa. Toissapäivänä päästimme Ukon irti maneesiin ja katsoimme, miten ravi maistuu. Itse ravi vaikutti ihan puhtaalta, mutta Ukko ei ollut ollenkaan niin innostunut juoksemisesta kanssamme kuin yleensä. Välillä se otti muutamia ravipätkiä, mutta muuten se pääasiassa seurasi meitä vauhdikkaassa käynnissä.

6.1.2014 Ensimmäistä kertaa kävelyllä viikon sairasloman jälkeen.

Ukko kulki melkein koko matkan "vainukoirana". Tästä voi päätellä, ettei etunen taida enää kovin kipeä olla, kun kohdistaa sille niin paljon painoa.

Eilen lähdimme taas kävellyttämään Ukkoa maastoon ja sen jälkeen oli tarkoitus päästää se irti kentälle. En tiedä, oliko yllättävä pakkanen kerännyt hevoseen kierroksia, mutta rauhallisesta maastokävelystä ei tullut oikein mitään, kun hevonen riekkui narun päässä miten sattuu. Päätimme sitten turvallisuussyistä lähteä takaisin ja mennä ensin kentälle päästämään höyryjä, kunhan Ukko oli kävellyt jonkin aikaa nätisti menosuuntaan. Päästimme ruunan kentälle irti ja ajattelimme taas katsoa, miten se ravissa liikkuu ja kuinka mielellään. Ja Ukkohan juoksi! Kun yleensä Ukko juoksee meidän kanssamme, nyt se oli sellaisessa "yli -innostuneessa" tai kiihtyneessä tilassa, jolloin se juoksee häntätötteröllä ja sieraimet suurina päästä päähän kenttää. Ihan ranttaliksi ruuna ei kuitenkaan vetänyt -onneksi. Itseä alkoi vähän huolestuttaa, että, jos jalka on vielä kipeä, ymmärtäisikö Ukko sitä varoa höyryissään.


Ensin lumikylpy hangessa...

...ja sitten mennään!

Laukkaa!Äkkikäännös

Ja sitten jo riittikin. Ukko rauhoittui yhtä nopeasti kuin se innostuikin.Tosin voihan se olla, että jalka on jo kutakuinkin parantunut. Turvotus on laskenut ja lämpötilaero tasaantunut. Jonkin matkaa polven jälkeen löytyy vielä pienehkö "nestepallukka", jonka käsittelyä Ukko ei ole kuitenkaan enää aristellut. Itse asiassa eilen ennen liikutusta tätä nestepallukkaa ei ehkä löytynyt enää ollenkaan, mutta kävellytyksen ja rallittelun jälkeen se oli ilmestynyt taas jalkaan.

Vasen etunen 11.1.2014


Ukkoa on tuntunut viime aikoina turhauttavan tekemättömyys, kun se ei ole pystynyt kunnolla liikkumaan eikä tekemään aivotyötä, koska emme voi syöttää sille nameja. Miksi emme? No, tästä päästäänkin kätevästi Ukon iho-oireiluun, jonka syytä olemme lähteneet ihan uudella teholla etsimään.

Joulukuun lopulla Ukko siirtyi syömään kuivaheinää, koska iho on oireillut lähes tauotta kesästä lähtien. Viimeiset neljä viikkoa ennen joulua iho oli todella huonossa kunnossa ja harjakin kutisi. Kuivaheinä auttoikin aluksi, mutta sitten iho alkoi oireilla taas todella voimakkaasti. Muutaman päivän Ukko oli kauttaaltaan paukamien peitossa. Sellaisissa paikoissa, joissa patteja on yleensä ollut eniten (siis kaula) oli nyt patteja verrattain vähän ja siellä, missä patteja on yleensä ollut vähän tai ei ollenkaan (takaosa ja maha) oli nyt paljon patteja.

Tallinpitäjän kanssa yhdessätuumin päätimme lopettaa toistaiseksi kaiken ylimääräisen syöttämisen. Ukko siis saa tammikuun loppuun asti vain kuivaheinää ja vettä. Jos iho-oireilu loppuu, tiedämme, että se johtuu joko kaurasta, kivennäisestä, öljystä (epätodennäköinen, koska Ukon iho oireili jo ennen öljyn syöttämisen aloittamista),  porkkanasta/omenoista tai säilöheinästä. Alamme pikkuhiljaa lisätä rehuja Ukon ruokintaan yksi kerrallaan, jolloin selviää, mille Ukko on allerginen. Jos iho-oireilu nyt edes johtuu allergiasta. Siksi otammekin Ukosta verinäytteet ja viemme ne klinikalle tutkittavaksi. Ne kertovat aika paljon.

7 kommenttia:

 1. entäpä heinäanalyysi?? jos liikaa valkuaista= voi tulla patteja aja kutisee... täällä ainakin liika valkuainen aiheutti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muilla hevosilla ei oireita ole ja Ukko on syönyt aiemminkin todella valkuaispitoista ruokaa eikä ole silti oireillut. Kiitos kuitenkin vinkistä!

   Poista
 2. Ei välttämättä kaikki reagoikaan. mulla ei hevonen ennen reagoinu mut nyt on ruvennut reagoimaan ja ennenkin on syönyt valkuaispitoisia muttei voi enään tai tulee patteja...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Okei. Odotamme nyt toistaiseksi verinäytetuloksia. :)

   Poista
 3. Jos kuivikkeena on olkipelletti niin oireilu saattaa johtua siitä. Joskus loimien pesuaine/kyllästysaine voi aiheuttaa oireilua. Valkuaispatteja harvoin tulee kovin monia eri puolille kehoa. Verikoe antaa jotain suuntaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tallillamme käytetään kuivikkeena pellavaa. En myöskään usko, että oireilu johtuu loimituksesta, koska Ukko oireili myös ei-loimituskaudella.

   Poista
  2. Siis Ukon iho oireili myös ei-loimituskaudella.

   Poista

Kommentoithan asiallisesti, kiitos! :)