maanantai 12. elokuuta 2013

Toinen kerta vain yhteensattumaa?

Tänään alkoi sitten koulu paikkallisessa pikkulukiossa. Varsinaista koulua ei vielä tänään ollut vaan sellaista tutustumisjuttua. Huomenna aloitetaan täydellä höyryllä opiskelut lukujärjestyksen mukaan, jonka olen tehnyt ihan itse. Vau, olen lukiolainen!

Toivon positiivista ilmapiiriä ja ammattitaitoisia opettajia. Oppimisen iloa. Työtä ja vapaa-aikaa tasapainossa. Näitä odotan lukiolta.

Loma sujui mukavissa merkeissä. Mitä kaikkea kesään onkaan mahtunut? Paljon tallilla vietettyjä tunteja; laidunten siivoustalkoita, tarhan kunnostusta, laitumen reunalla istuskelua ja ihan vain Ukon kanssa puuhailua. Olen myös poiminut marjoja ja tehnyt kaikkea, mitä vain on tehnyt mieli. Viime kesä oli aika kehno. Olin vetänyt kahdeksannen luokan liian kovilla panoksilla, jolloin loman alettua olin aivan loppu ja stressasin koko ajan koulun alkamista. Istuin päivät koneella ja odotin vain tallille menoa. Tallillakaan ei ollut mukavaa. Teimme sellaisia parin tunnin pikavisiittejä, koska Ukon huono vointi taisi stressata myös omaa mieltä. Mutta ei muistella enää viime kesää. Nyt asiat ovat hyvin -ainakin melkein.

Ukko toimi eilen demona. Eli hierojaopettaja opetti Ukolla hierojaopiskelijoille hevoshierontaa. Ukko on ollut mukana jo varmaan viisi kertaa. Kaikkina muina kertoina se on ollut demona paitsi viimeksi, jolloin se oli hierojaopiskelijoiden hierottavana.

Aluksi olimme maneesissa, jossa hevosen liikettä seurattiin. Kävellytimme Ukkoa niin, että he saivat seurata liikettä niin sivulta, edestä kuin takaa. Teimme myös peruutuksia ja väistöjä sekä vain yksinkertaisesti kuuntelimme, miltä käynti kuulostaa. Hierojaopettaja huomasi, että Ukko on myös käynnissä epäpuhdas, vaikka olemme pitäneet Sadun kanssa vain ravia epäpuhtaana. Ukko astuu vasemmalla etusellaan lyhempää askelta kuin oikealla.

Tallissa Ukolle tehtiin kraniosakraali- ja n-pistekäsittely. Varsinaista lihashierontaa ei tehty ollenkaan, koska Ukko oli niin herkkänä. Ilmeisesti vasemman etujalan varominen on kipeyttänyt sitä myös muualta. Hierojaopettaja myös totesi Ukon siirtävän painoaan aavistuksen enemmän oikealle.

N-pisteitä on päässä ja niitä on yhtensä yli kymmenen. Niillä päästään käsiksi hevosen mieleen. Ukko selvästi tykkäsi ja rentoutui. Hevosparkaa on ilmeisesti kovasti stressanut viime aikoina tämä tilanne. :(

Tajusimme yllättäen, että potkusta on kohta kuusi viikkoa aikaa. Haava on parantunut, mutta Ukko liikkuu edelleen huonosti. Lapa kipeytyi vasta, kun potkukohtaan kerääntyi muutama päivä potkun jälkeen nestettä. Päätimme soitta eläinlääkärille, koska emme tienneet, onko enää normaalia, että paranemiseen menee näin kauan aikaa. Hän oli sitä mieltä hevonen kannattaisi tuoda klinikalle varmuuden vuoksi. Aika on nyt varattu ja suuntaamme perjantaina trailerin kanssa klinikalle.

Pudotimme kauramäärää, koska Ukko on ollut jo pidemmän aikaa vain käyntityöskentelyllä ja tästä eteenpäin ainakin perjantaihin asti täysin levossa. Ukko on ollut niin levoton, että kauramäärän pudottaminen voisi olla kokeilun arvoinen juttu. Levottomuus voi kylläkin johtua ylimääräisen energian kerääntymisen lisäksi muistakin stressiä aiheuttavista tekijöistä kuten kipu.

Ukkoa potkaistiin viime kesänä vain pari päivää sen jälkeen, kun se pääsi laumaan. Nyt kävi aivan sama juttu. En usko tämän olevan sattumaa vaan selkeä merkki siitä, ettei Ukko yksinkertaisesti osaa elää laumassa. Se ei osaa puolustautua ja se on liian luottavainen. Se luulee, että kaikki hevoset ovat yhtä ystävälliä kuin se. Ukko vain menee suinpäin moikkailemaan uusia hevosia, jotka eivät sitten tykkää niin suorasta lähestymisestä ja antavat kaviosta. Ukko kun ei potki eikä pure. Maastossakin nuoren tamman kanssa korkeintaan vain luimisteli, kun tamma tuli liian lähelle. Viime kesäisen laumaelon jälkeen Ukko pelkäsi muita hevosia lähes puolen vuoden ajan. Nyt se on taas muuttunut sellaiseksi "kaikkien kaveri" -tyypiksi.

Onhan laumalla nyt mennyt hyvin, mutta, jos tällainen kivinen alku on Ukon kohdalla enemmänkin sääntö kuin poikkeus, harkitsen kahdesti haluanko laittaa sitä enää laumaan laitumelle tai muutenkaan. Nykyisen tarhakaverin seura laitumella saa tulevaisuudessa riittää...

Herttainen hepsukas <3


4 kommenttia:

 1. Haluaisin yhtä paljon energiaa tulevalle kaudelle kun sinulla :DD

  VastaaPoista
 2. Monipuolisesti jaksat kyllä pohtia juttuja ja kantaa huolta hevosesi hyvinvoinnista. Se on kullanarvoinen juttu :).

  Varmaan hevosten pitäisi saada elää syntymästään asti jatkuvasti laumassa ja vielä parempi jos lauma olisi pysyvähkö, jotta se toimisi kaikkien kohdalla. Mitä enempi hevosta tarhataan yksin elämän varrella ja mitä enempi se muuttaa kotia (kuten ravurit) sitä huonommin se varmaan sopeutuu laumaan. Tarkoitan vain että ei oo ihme jos kesyhevoset ei aina voi parhaiten juuri laumassa, kun laumojen muodostuminen on niin paljon ihmisen häiritsemää. Ihan hyvä varmaan pitää Ukko jatkossa jonkun tietyn kaverin kanssa. Minusta on tärkeintä että hevosella on kaveri, ja että se pääsee kesällä laitumelle, ei se lauma aina tuo onnea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinpä. Ukko ei oikein osaa lauman kieltä, kun se on elänyt yksin. Se hölmö menee suinpäin korvat hörössä moikkaamaan kiukkuiseltakin näyttävää hevosta. Ukko olettaa, että kaikki tykkäävät hänestä, kun hänkin tykkää kaikista. Jos Ukko ei tykkää jonkun hevosen lähestymisestä, se vain ns. Sietää ahdistelua ja näyttää vain hapanta naamaa.

   - Karoliina

   Poista

Kommentoithan asiallisesti, kiitos! :)