perjantai 16. elokuuta 2013

Sairaslomailua

Varmaan odotatte kuulumisia klinikkareissulta, mutta niitä ei nyt tule. Aika olisi ollut tänään klo 12:30, mutta se on niin huonolla paikalla, ettemme saaneet kopin ajajaa klinikalle. Siirsimme siis ajan ensi keskiviikolle iltapäivään.

Päätin soittaa tädilleni, jolta siis olen ennenkin kysellyt neuvoa Ukon hyvinvointiin liittyen. Sain esimerkiksi juuri häneltä laventeli-eukalyptusöljyä heinäkuussa Ukon pahoihin ötökänsyömiin.. Olimme jo hankkimassa ötökkäloimea, mutta sitä ei lopulta tarvinnutkaan hankkia, koska öljy auttaa todella hienosti. Sitä sivellään Ukon kylkiin lähes päivittäin. Välillä olemme vähentäneet käyttöä, mutta tällä hetkellä jotkin pikkuöttiäiset häiritsevät Ukkoa niin paljon, ettei se voi olla ilman öljyvoitelua. Iholle ilmestyy heti paukamia.

Tätini kehotti antamaan Ukolle viiden päivän mittaisen Arnika-kuurin. Arnika auttaa lihasvammoihin. Hän epäili syvästi sitä, että Ukolla olisi luumurtuma. Todennäköisesti se on pehmyskudosvamma, ja potkukohdassa oleva mustelma saattaa painaa hermoon. Eläinlääkäri, johon olin puhelimitse yhteyksissä, ehdotti, että veisin hevosen klinikalle, jotta siitä saataisiin tarvittaessa röntgenkuvat. Voi olla, etten osannut selittää asiaa oikein, mutta en usko, että hevonen enää kuuden viikon jälkeen kävelisi, jos sillä olisi luussa jotain.

Lihasvammojen parantuminen vie aikansa varsinkin, kun emme pitäneet Ukkoa levossa potkun jälkeen . Vamma ei vaikuttanut alussa niin pahalta, joten ajattelimme, että Ukkoa voisi kuitenkin käynnissä liikuttaa. Liikunta ei kuitenkaan ilmeisesti tehnyt kovin hyvää, jolloin potkukohta kipeytyi entisestään (jälkiviisautta taas kerran). Ylipäätään koko hevonen on tälllä hetkellä aika kipeä erityisesti kyljen lihaksistaan, koska se on joutunut varomaan toista etustaan. Onhan se selvää, että, jos yksi jalka on ns. pois pelistä, muut lihakset hoitavat senkin työt.

Myös se, että potkukohtaan nousi turvotus vasta monta päivää tapaturman jälkeen, kertoo siitä, että vamma on erittäin todennäköisesti lihaksessa. Minulta itseltäni on murtunut joskus käsi, ja murtuma kohtaan nousee heti kamala turvotus eikä kättä voi ollenkaan liikuttaa.

Ukko on ollut viime sunnuntaista lähtien levossa. Se on kyllä ollut laitumella ja tarhassa, mutta me emme ole sitä liikuttaneet. Turvotus on selkeästi laskenut, ja Ukko oli kuulemma eilen juossut ja laukannut lauman kanssa ympäri laidunta.

Jos Ukko tästä tervehtyy, emme todennäköisesti edes vie sitä klinikalle. Keskiviikkoon on onneksi vielä aikaa. Klinikalle käyttäminen on kuitenkin todella kallista. Sieltä ei pois pääse alle 200 euron...Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoithan asiallisesti, kiitos! :)