lauantai 27. heinäkuuta 2013

Ota-tempun edistyminen

Olin jo pidemmän aikaa halunnut opettaa Ukon noutamaan tavaroita. Tempun opettaminen osoittautui kuitenkin ajateltua vaikeammaksi, koska Ukko ei millään ottanut suuhunsa esinettä vaan höpläsi sitä. Kokeilin mm. erilaisia harjoja ja raippaa. Aloin miettiä, mikä voisi olla sellainen esine, josta Ukko voisi ottaa muutenkin hampaillaan kiinni. Jos tarhaan tuodaan oksa, hevoset yleensä ottavat siitä hampaillaan kiinni ja mahdollisesti heittelevät sitä. Otin esineeksi kepin.

1. vaihe


 Ukko saa palkan koskettaessaan keppiä.

2. vaihe


Vaadimme jo pitkäaikaisempaa kosketusta, jolloin Ukko alkoi höpläämään keppiä. Pidimme käden lähellä kepin päätä, koska käden porkkanan tuoksu sai Ukon helpommin ottamaan hammaskontaktia siihen. Ukko saa erityisen paljon kehuja, jos se ottaa hampaillaan kiinni kepistä.3. vaihe

Ukko on oppinut ottamaan kepistä hampaillaan kiinni. Nyt sen täytyy myös pitää keppiä hetken aikaa suussaan ennen kuin otamme siltä sen pois ja annamme palkan. 


Ukon pitänyt kepistä hetken kiinni, jolloin Satu on juuri ottamassa sitä pois siltä.
4. vaihe, jossa olemme nyt menossa

Ukolle opetetaan kaava, jossa se ottaa ensin kepistä kiinni, nostaa päätään ylemmäs, ihminen ottaa kepin ja Ukko saa palkan. Pikkuhiljaa keppiä laitetaan alemmaksi ja alemmaksi, jolloin Ukko joutuu nostamaan kepin aina vain alempaa ja lopulta maasta asti. 


Tavoitteet tempun suhteen

Näin päällimäisenä olisi tarkoitus opettaa Ukko nostamaan keppi maasta, jolloin ei tarvitse kyykistyä vaan voin seisoa suorana ja Ukko ojentaa kepin, kun näin sille ohjeistaa. Olisi myös hienoa, jos Ukko oppisi nostamaan erilaisia esineitä ja antamaan niitä myös selkään. Tästä voisi olla hyötyä, jos esim. hanska tippuu ratsastaessa. Katsotaan, mihin pääsemme. 

Ukon innostunut ilme, kun se huiskii kepillä. :D
Temppujen opettaminen on ollut samalla sekä hauskaa että mielenkiintoista. Yrityksen ja erehdyksen jälkeen olen oppinut opettamaan Ukkoa. Edelleen on kuitenkin paljon opittavaa -meillä molemmilla.

2 kommenttia:

Kommentoithan asiallisesti, kiitos! :)