keskiviikko 17. heinäkuuta 2013

Ilon kiljahduksia ja lisää Pietistä

Lukuisien yritysten jälkeen banneri alkaa vihdoin olla toivotunlainen. En varmaan ihan äkkiä vaihda banneria, sillä nykyistä banneria räpeltäessä meni niin paljon aikaa. Vaihdan suurinpiirtein neljästi vuodessa bannerin vuodenaikojen mukaan. :D Eli saatte odotella syksyyn uutta ulkoasua ellen sitten innostu jo aiemmin jotain väsäilemään.

Eilen sitten ilmoittauduimme Piet Nibbelinkin hevostaitokurssille. Satu menee kurssille Ukon kanssa ja minä tulen vain kuunteluoppilaaksi. Ajattelimme tosiaan, että Sadun on helpompi suostutella vanhempansa maksamaan kurssi, koska hänen äitinsä tietää Pietin ja on muutenkin hevosihmisiä. Kyllähän kuunteluoppilaaltakin peritään maksu, mutta siihen ei uppoa ollenkaan niin paljoa rahaa.

Sunnuntaihin mennässä selviää järjestyykö kurssi, sillä Piet ei tule ellei kurssille osallistu vähintään neljä henkilöä hevosen kanssa. Nyt kaikilla peukut pystyyn, että saamme riittävästi osallistujia kurssille. En malta odottaa!

Kuva ei ole itse ottamani vaan lainattu.
Kuten jo kerroinkin, Piet on hollantilainen hevostaitokouluttaja. Piet on aiemmin kilpaillut esteratsastuksessa, mutta päätynyt lopulta hevostaitokouluttajaksi, kun hän on huomannut, miten väärin hevosia kohdellaan, kun niitä ei ymmärretä oikein.

Pietillä on käytössä neliön muotoinen aitaus, ei pyöräaitaus. Tämä siksi, koska neliöaitaus paljastaa paremmin ihmisen virheet. Kulmissa hevosella on paikka, jonne paeta, jos paine kouluttajan tasolta kasvaa hevosen mielestä liian suureksi.

Tämäkin kuva on lainattu.
Pietillä ei ole mitään "temppuja" kuten esimerkiksi Monty Robertsilla. Eli, kun teet näin, hevonen yhtäkkiä seuraa sinua. Piet hakee enemmänkin sitä hevosen ja ihmisen välistä fiilistä., jotta he ymmärtäisivät paremmin toisiaan ja pystyisivät sitä kautta saumattomampaan yhteistyöhön.

Aluksi Piet käsittelee itse hevosta. Hän ei halua tietää siitä mitään. Sen jälkeen on omistajan vuoro alkaa työskentelemään Pietin ohjeiden mukaan. Kuunteluoppilaat pääsevät myös mukaan kuivaharjoitteluun. En malta odottaa, mitä Piet sanoo Ukosta!

Tallinomistajamme on käynyt Pietin luona Hollanissa. Hänen tilallaan asuu 30 hevosen lauma. Ne elävät pihato(i)ssa suurella alueella, jossa on erilaisia käytäviä, alueita ja pintoja. Aitaus on suunniteltu niin, ettei sinne jää yhtään kulmaa, jonne hevonen voisi jäädä nurkkaan. Vau, kuulostaa niin hienolta!

Olen aivan täpinöissäni enkä malta odottaa (montako kertaa olen jo tämänkin toistanut? :D). Kurssi on elokuun alussa, joten katsotaan, millaista materiaalia sieltä saan. :)

4 kommenttia:

  1. Toivottavasti kurssi järjestyy, itse sain aikanaan kovin paljon ideaa Pietiltä (jo ennen kuin oli omaa hevosta) ja meidän tallinpitäjäkin työskentelee paljon Pietiltäkin saamien opetusten avulla.

    Toki aina on hyvä tutustua erilaisiin kouluttajiin ja imeä jokaiselta vähän jotakin siihen omaan pikku hiljaa muodostuvaan käsitykseen ja tapaan toimia hevosten kanssa.

    :)

    P.S. Tuosta neliön muotoisesta aitauksesta käytetään usein nimitystä picadero. Todella kätevä mielestäni, koska hevonen pääsee halutessaa nurkkaan ja pystyy siten ilmoittamaan liian kovasta paineesta yms. Kun taas pyörössä tätä mahdollisuutta ei oikein ole..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tottakai on hyvä tutustua erilaisiin kouluttajiin ja heidän toimintatapoihinsa. :)

      Minullekin mainittiin tuosta neliöaitauksen nimestä, mutta en millään nyt saanut oikeaa termiä mieleeni. :D

      Poista
  2. Toissapäivänä kun kävin kirjastossa kattelemassa hevoskirjoja niin selasin samalla Monty Robertsin kirjaa, koska ajattelin vähän katsoa, että onko hän oikesti niin 'paha' kun väitetään.

    Avaamallani aukeamalla sattui olemaan ohjeet miten hevonen siedätetään kiinniolemiseen. Kirjassa neuvottiin tekemään turvallinen puoliympyrän tapainen tila hevoselle. Sitten heppa sidotaan kiinni niin, että köysi vetää sen päätä, jos se peruuttaa puoliympyrän takaseinälle asti. Sitten heppa jätetään sinne yksin siedättymään kiinniolemiseen ja palkitseminenhan tulee itsestään siitä, kun heppa menee eteenpäin niin köysi ei enään vedä.

    Hän on näköjään hevosmaailman Cesar Millan ellei pahempi. Aika karua meininkiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse en ole hirveän tarkasti perehtynyt Montyn metodeihin, mutta näkemäni ja kuulemani perusteella olen päässyt siihen tulokseen, etten hänen metodejaan halua käyttää.

      Poista

Kommentoithan asiallisesti, kiitos! :)