perjantai 14. helmikuuta 2014

Tilanteen kehitys

Reiluun viikkoon on mahtunut jutustelua eläinlääkärin kanssa(, harmaita hiuksia) ja hieronta. Nyt olisi tilannepäivityksen aika.

Eläinlääkärin juttutuokion aikana ei oikeastaan selvinnyt mitään maata mullistavaa. Liikaluut tuskin ovat kasvussa, koska ne eivät ole lämpimät eikä Ukko aro niiden käsittelyä. Kysyin samalla myös Ukon kohonneista rasva-arvoista, mutta eläinlääkäri oli sitä mieltä, että arvot ovat sen verran vähän koholla, ettei niistä kannata ottaa sen kummempaa stressiä. Ukko voi siis vastaisuudessakin syödä öljyä.

Eläinlääkärin kanssa käydyn juttuhetken jälkeen pyysimme hierojaa käymään. Saimme ajan viikon päähän, joten ennen sitä aika meni Ukkoa kävellyttäessä ja tunnustellessa. Mitään selkeää paikkaa, jota Ukko olisi arkonut ei kuitenkaan löytynyt. Liikkumisessa puolestaan oli jotain outoa, mutta varsinaista ontumista ei ollut havaittavissa.

Keskiviikkona saimme onneksi vihdoin hierojan paikalle. Kävimme ensin maneesissa kävellyttämässä Ukkoa, jotta hän näkisi hevosen liikkeessä. Vasta takaapäin katsoessa hän huomasi, että Ukon toinen puoli "linkkasee". Lisäksi häntä ei ollut aivan symmetrisesti keskellä, vaan enemmän oikealla. 

Hieronnassa selvisi, että Ukolla on vähän joka puolella lihasjumeja. (Onneksi lihasjumeja eikä jännevamma kuten jo ehdimme pelätä.) Kuva, jossa ongelmakohdat on väritetty punaisella:


Etujalkojen hauislihaksessa ja sisäpinnalla on kireyttä. Samoin myös kaulassa, takaosassa, kyljissä ja selässä. Erityisesti lannerangan ja selän seutu on jumissa. Oikea puoli on kokonaisuudessaan kipeämpi kuin vasen. 
Kahden viikon päästä on seuraava käsittely. Siihen asti jumppaamme ja hieromme Ukkoa sekä ratsastamme ilman satulaa. Katsotaan lähtevätkö paikat aukenemaan. 

Tässä vaiheessa on vielä vaikea sanoa, mistä jumit ovat tulleet. Voi olla, että syypää on jälleen satula. Asia selviää vain kokeilemalla. Toki myös liukkaat kelit voivat olla syy jumiutumiselle. Entäs ihon oireilu? Ukko on ollut täynnä kutisevia patteja, joten ei ole ihme, jos se on yrittänyt helpottaa kutinaansa jännittämällä lihaksiaan. 

Saimme hierojalta hyviä vinkkejä liikuttamiseen. Lisäksi hän kertoi luotettavasta satulakauppiaasta, jolta voisi uskaltaa satulan ostaa. Freemaxista ei ehkä saa sopivaa. Wintecillä puoleastaan voi ehkä olla vielä toivoa. Jos sen saa edestä ja takaa hyväksi, keskelle voisi laittaa täytettä. Hieroja aikoi seuraavalla kerralla katsoa Wintecin istuvuutta. 

Eiköhän tämä tästä selkeydy. Kortisoonikuuri päättyy parin päivän sisällä, joten saa nähdä millainen jännitysnäytelmä siitä vielä muodostuu. Toivomme parasta ja pelkäämme pahinta.   

2 kommenttia:

 1. Nää on niin kokonaisvaltaisia juttuja, voi olla vaikee selvittää mikä johtuu mistäkin kun kaikki vaikuttaa kaikkeen. Mutta eteenpäin sano mummo lumessa, kyllä asia vielä selviää! Saisko Ukolle jonkun ratsuttamaan/ jumppaamaan selästäkäsin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, eiköhän se siitä selkiydy. Ukko liikkui tänään metsäkävelyllä jo paljon paremmin. :) Pikkuhiljaa siirrytään selkään ja aloiteitaan jumppaaminen myös sieltäkäsin.

   Valmentajamme on ratsuttanut Ukkoa kerran viime kesänä. Tarkoitus olisi jatkaa valmennuksia ja ratsutuksia kunhan Ukon saa tästä parempaan kuntoon. Katsotaan, mitä hieroja sanoo seuraavassa hieronnassa.

   Poista

Kommentoithan asiallisesti, kiitos! :)