perjantai 30. tammikuuta 2015

Klinikalla

Ukko kuikuilee trailerista. ;)
Kolmen -kohta neljän- vuoden yhteisen taipaleemme jälkeen, kävimme tänään ensimmäistä kertaa Ukon kanssa klinikalla. Ukko on kyllä käynyt klinikalla raspattavana meillä ollessaan silloin, kun se oli juuri tullut meille. Silloin minä tai Satu emme olleet mukana, vaan Satun äiti ja Ukon entinen omistaja. Paikka oli erilainen kuin kuvittelin; se oli pienempi ja värimaailmaltaan tummempi kuin olin ajatellut.

Miksi sitten olimme klinikalla? Kaksi viikkoa sitten torstaina mennessäni tallille huomasin heti, että kaikki ei ole nyt kunnossa. Heiniä oli vielä jäljellä, mutta Ukko ei ollut syömässä eikä se tullut portille vastaan kuten se normaalisti tekee. Pian syy selvisikin: Ukko ontui selvästi oikeaa etujalkaansa. Talutin sen karsinaan ja tunnustelin jalan läpi. Se oli hieman lämpimämpi kuin muut jalat. Turvotusta tai haavoja ei kuitenkaan näkynyt. Kylmäsin jalan. Tallinpitäjältä selvisi, että pari tuntia sitten, kun hän oli vienyt päiväheiniä ulos, Ukko oli ollut ihan normaali. Jotain oli siis tapahtunut vain hetkeä aiemmin, kun tulin tallille.

Ukko oli torstaina aika alakuloinen, joten se sai kipulääkettä yötä vasten. Perjantaina se jäi karsinaan päiväksi, mutta sen jälkeen se on ollut ulkona. Ihan turha sitä on pitää karsinassa, jos se vain sitten pyörii siellä levottomasti ympyrää. Koppilevon ideahan siinä katoaa täysin.

Soitimme klinikalle ja varasimme ajan viime viikon torstaille. Peruimme kuitenkin ajan ja tarkoitus oli siirtää se iltaan jollekin toiselle päivälle, koska ontuminen oli loppunut. Ukko pysyikin oireettomana lähes viikon päivät eikä se saanut kipulääkettä, kunnes ontuminen alkoi taas tällä viikolla. Soitimme klinikalle ja saimme ajan tälle päivälle.

Klinikalla Ukko tutkittiin ensin läpi. Sitten Satu kävellytti ja ravuutti Ukkoa suoralla linjalla sekä ulkona että maneesissa. Ongelma oli selkeästi oikeassa etujalassa, mutta eläinlääkäri ei ollut varma, missä siellä. Niinpä hän puudutti jalan alaosan ja, kun katsoimme uudelleen Ukon liikkumista, ontuminen oli loppunut.

Jalan alaosa röntgenkuvattiin ja sieltähän se lopulta löytyi: kavioluun hiusmurtuma. Olimme tulleet klinikalle juuri oikeaan aikaan. Aiemmin murtumaa olisi tuskin näkynyt kuvissa.

Ennuste on hyvä. Ukolle lyödään jo tänä iltana etusiin rengaskengät. Tämä estää kaviomekanismin toimintaa, mikä puolestaa antaa murtuman parantua rauhassa. Kunhan ontuminen loppuu, Ukkoa saa pikkuhiljaa alkaa liikuttaa. Nyt se kuitenkin saa olla pari viikkoa vain levossa eli karsinassa ja tarhata yksin pienemmässä tarhassa.

Ukko käyttäytyi koko reissun ajan todella hienosti. Ensin vähän mietitytti, miten lastaus sujuu, koska se ei ole käynyt trailerissa yli kahteen vuoteen. Huoli oli aivan turha, sillä ruuna suorastaan imi sinne korvat hörössä. Klinikallakaan ei ollut tarvetta rauhoittaa kuvien ottamista varten. On se hieno poika. :)

2 kommenttia:

Kommentoithan asiallisesti, kiitos! :)