sunnuntai 26. toukokuuta 2013

Kavioiden kunnon arviointia


Kuten varmaan muistattekin, olen ollut kovasti kiinnostunut raudattomasta elämäntavasta. Tällä hetkellä Ukolla ei käytetä kuolaimia (liikuttaja käyttää satunnaisesti), mutta rautakengät sillä on edelleen jalassa. Näin kesällä oli tarkoitus kokeilla, miten kengättömyys onnistuisi.

Nyt kuitenkin näyttää siltä, ettei kengättömyyden kokeilu ole ainakaan tänä kesänä vielä ajankohtaista. Viime kesän kaviokuumen "turmeleva" kavioaines on nyt ehtinyt kasvaa alas saakka, mikä tekee kavion alaosasta haperoista ja herkästi lohkeilevaa. Varsinkin etukavioissa kavio leviää, vaikka kengitysvälimme on aika lyhyt. Huono kavioaines kasvaa pikkuhiljaa pois, mutta ei aivan vielä.

Kenkien pois ottaminen ei siis tällä hetkellä ole kovin hyvä ajatus. Alku olisi hyvin kivinen enkä usko, että Ukko nauttii olostaan kaviot kipeinä. Hapero kavio voi loheta niin pahasti, ettei siitä ihan helpolla selvittäisi.

Muutenkin kengättömyyteen liittyy edelleen muutamia kysymysmerkkejä. Luulen, että Ukolle pitäisi ehdottamasti ostaa bootsit, jotta sillä pääsisi monipuolisesti maastoilemaan. Ukolla ei nimittäin ole mahdollisuutta tottua vapaa-ajallaan koviin pohjiin. En tiedä, tarvitsisiko se kentällekin kavioihinsa suojaa, etteivät kaviot kuluisi liikaa tai/ja epätasaisesti. Ukko lahaa takajalkojaan, ja etukavioihin taas aiheuttaa kurmitusta Ukon kokkapolvet ja aavistuksen sisäänpäin kääntyneet kaviot, jotka tekevät melovaa liikettä. Tämä kuluttaa kavion sisäsyrjää.

Bootseihin liittyy kuitenkin ongelma; ne ovat todella kalliit. Yksi pari maksaa yli 100 euroa enkä usko, ettö vanhemmat ovat valmiita kustantamaan hevoselle omia kenkiään kalliimmat kengät. Muutenkaan he eivät oikein ymmärrä, miksi hevosella ei voisi olla rautakengät kuten aina ennenkin. 

Pitääkö kengätöntä kaviota vuolla useasti varsinkin alkuvaiheessa, jotta kavion asento säilyisi eikä lähtisi kulumaan epätasaisesti? Mistä löytäisimme itsellemme tällaisen vuolijan vai olisiko järkevintä opetella itse vuolemaan jollain kurssilla? Riittääkö yksi kurssi?

No näihin kysynmyksiin on onneksi vielä aikaa miettiä ja löytää vaustauksia, koska joka tapauksessa Ukkoa ei vielä tänä kesänä pysty ottamaan kengättä. Jos sinulla on jotain kokemuksi, vinkkejä ym. kengättömyyten liittyen, kommentoi ihmeessä tähän alas. :)

Jos totta puhutaan, en olisi edes jaksanut nyt mitään kengättömyysprojektia. Ukon kanssa on ollut aika paljon kaikenlaista säätämistä viimeisen vuoden aikana, että alkaa jo tuntua, ettei yksinkertaisesti jaksa mitään projektia. Viime kesän kaviokuumeen jälkeen on jo melkein saavutus, että koko hevonen on ylipäätään vielä hengissä. Huh, ja nyt vielä on satulan kanssakin ollut sähläämistä. Se alkaa onneksi olla pikkuhiljaa kunnossa, mutta nyt alkaakin sitten asioiden uudelleen opettelua ja jumppaamista. Lisäksi kesä tietää kavioiden hoitoa, jotta ne pysyisivät kasassa eivätkä kengät lähtisi putoilemaan. Näissä on jo kyllä ihan riittämiin hommaa...

2 kommenttia:

  1. Heh, niin, ei varmaan kannata kaikkia projekteja kerralla ottaa. Meillä lähti kengät viikko sitten ja kaikki tuntuu uudelta ja ihmeelliseltä. Kysymyksiä tulee koko ajan lisää. Toistaiseksi kuitenkin minulla on hyvä olo ja uskon, että hevosellakin on..

    Ymmärtääkseni kengättömillä vuoluväli kannattaisi olla 6-8 viikkoa. On kuitenkin mahdollista itse hoitaa ns. välivuolut, mikäli hommasta jotakin ymmärtää. Itse olen tätä varten ilmoittautumassa Vainikan vuolukurssille.

    Joka tapauksessa tuo oppi ei riitä kuin ihan vaan siihen, että ymmärtää kavioista jotakin ja pystyy hieman ottamaan pois, jos tarvis on. Ammattilainen saa kuitenkin tulla säännöllisesti kavioita tarkastelemaan ja hoitamaan.

    Ymmärtääkseni kuka tahansa kengittäjä voi vuolut tehdä, ja tekeekin varmasti halvemmalla. Sitten on erikseen kengättömiin erikoistuneet vuolijat, jotka ovat kalliimmat, mutta ymmärtävät varmaankin enemmän kengättömien erikoistarpeista..

    Ymmärtääkseni moni normaali kengätön pärjää kuitenkin ihan perus kengittäjän vuoluilla..

    Zemppiä projekteihinne! Sinulla on hyvin aikaa perehtyä nyt sitten kengättömyyteen, mikäli se kiinnostaa! :) Olen kuitenkin siä mieltä, että hevosen ehdoilla sekin on tehtävä. Jotkut hevoset eivät kerta kaikkiaan pärjää ilman kenkiä (tai sitten elävät bootisen kanssa suurimman osan ajasta)...

    Meillekin tulee myöhemmin bootsit pitkiä maastoja varten ja muutenkin varalle, mutta mahdollisimman paljon yritetään mennä ilman.

    Ja meillä ei myöskään ole mahdollista kovin koviin pohjiin tottua tarhaillessa, mutta yrittää itse sitten totuttaa sen minkä voi tuolla hieman kovemmilla teillä ja pikkuhiljaa. Onneksi meilläkin suurin osa maastoista kuitenkin pehmeetä metsäpohjaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä, hevosen ehdoilla mennään. :) Siksi tulimmekin Sadun ja kengittäjän kanssa yhdessä siihen johtopäätökseen, ettei tänä kesenä kannata lähteä ottamaan kenkiä pois kavioiden huonon kunnon takia. Välillä tuntuu joillakin unohtuvan, että kengät pidetään ja otetaan pois hevosen hyvinvoinnin takia (tai ainakin sen pitäisi mennä näin) eikä perjaatteen vuoksi.

      Itse luulen, että vuolun voisi hoitaa nykyinen kengittäjämme, sillä hän vuolee myös kengättömiä hevosia. Hänen oma hevosensakin oli ensimmäiset kuusi vuotta ilman kenkiä kunnes joutui kengittämään liian kulumisen takia.

      Poista

Kommentoithan asiallisesti, kiitos! :)